Hon är inte längre livrädd – bara jättenervös.
Att tala inför grupp har alltid varit plågsamt för Maria Bodin. Trots det siktar butiksbiträdet från Leksand på att gå upp i talarstolen på Socialdemokraternas partikongress och göra inlägg i debatten inför 350 kongressombud och hela partiledningen.

– Jag vill utmana mig själv. Det är bara någon månad sedan som jag för första gången i mitt liv kände att det gick bra att prata inför folk. Något har hänt i min självkänsla och jag vågar helt enkelt lite mer, förklarar hon.
Den kongressdebatt som det är troligast att Maria Bodin kastar sig in i är den som rör partiets organisation.
– Man måste göra politiken intressant för att få in nya i partiet. Organisationen borde vara lika öppen som Handels. Där är det lättare att komma in som ny.

Inte för att hon själv har haft särskilt svårt att ta sig fram inom socialdemokratin. Bara två år efter att hon blev medlem är hon redan invald i partiets högsta beslutande organ med uppgift att utforma politiken för framtiden.
– Visst, för mig har det gått fort. Jag är otroligt hedrad av att bli vald till kongressombud utan att ha en lång historia i partiet.

Hon har ägnat mycket tid till åt att sätta sig in i kongressmaterialet med bland annat nästan 2 000 motioner. Ju mer hon läser på, desto mer nyanserat ser hon på politikens dilemman. Som till exempel den brännande frågan om vinst i välfärden, där Handels och LO driver en radikalare linje än Socialdemokraternas partiledning.
– För några månader sedan hade jag sagt att vinster i välfärden ska vara absolut förbjudet. I dag är jag inte lika kategorisk, men det ska finnas en kraftig reglering så att inte våra skattepengar hamnar i skatteparadis.

Marias politiska engagemang bottnar i en stark känsla för solidaritet och avsky mot orättvisor. Hon har jobbat frivilligt för tjejjouren i Falun, och har fackliga uppdrag i klubb och avdelning. Det fackliga och politiska hänger tätt samman, anser hon.
– Det är viktigt med ett bra samarbete mellan facket och partiet.
Hon hoppas att partikongressen ska ena socialdemokratin kring en tydlig politik för solidaritet och jämlikhet, och minska klyftan mellan partitoppen och gräsrötterna.

Målet är maktskifte 2014. Maria går en ledarskapsutbildning inom partiet och vill spinna vidare på sitt stärkta självfortroende som talare. Hon fyller 30 år på kongressens sista dag och ser med stor förväntan på framtiden.
– Jag kan tänka mig ett uppdrag som jag känner för, men inte vad som helst för att klättra uppåt.

Maria Bodin

Ålder: Fyller 30 år den 7 april.
Arbetsplats: Hemköp i Leksand.
Aktuell: Ombud på Socialdemokraternas partikongress i Göteborg 3--7 april.