Sedan en textilfabrik i Bangladesh rasade och över 1 000 arbetare omkom har ett nytt avtal tagits fram på internationell nivå. Det ska förbättra brand- och byggsäkerheten, ge grönt ljus för facket att komma till fabrikerna och anställda rätt att vägra farligt arbete.

Besvikelsen är stor över att världens största butikskedja Walmart inte vill skriva under, men företag som H&M, Inditex (där Zara ingår), Mango, G-Star, Benetton, Esprit och Helly Hansen har gjort det.
– Det är jätteviktigt att H&M som är en så stor inköpare har skrivit under, det ger en tydlig signal. Nu ska vi ta kontakt med svenska företag som har produktion i Bangladesh och uppmana dem att göra samma sak, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.

Just nu håller facket på att undersöka vilka företag det gäller.

Avtalet för Bangladesh textilarbetare är femårigt.