1995 fick Ledarna ett eget kollektivavtal för butikschefer (och tjänstemän) som jobbar på företag inom kooperationen, till exempel Coop. Från att ha varit enda fackförbundet fick Handels konkurrens och många butikschefer har gått ur.
 – Man får alltid hjälp om man ringer, men Handels vänder sig inte till oss. Allt material är riktat till dem på golvet. Våra frågor om ledarskap diskuteras sällan. Ta till exempel vår arbetsmiljö, att som butikschef stå ensam mitt i pressen från högre chefer och anställda, säger Björn Flodkvist, butikschef på Coop Konsum på Hornsgatan i centrala Stockholm.
– Sen är det de här med politiken. Jag hör inte till vänsterfalangen och alla fackliga kurser jag varit på har varit vänsterpolitiska. Det får mig, och många med mig, att rygga tillbaka.

Trots det är Björn Flodkvist medlem i Handels. Men han har varit med i
Ledarna.
– Man är mer ensam i det förbundet. Man sköter löneförhandlingarna själv. Jag tror på att man är stark tillsammans. Ledarna har försökt värva tillbaks mig. Argumenten är bra. Avtalen skiljer sig inte mycket åt. De är billigare och de har en egen tidning, Chef, som tar upp frågor om ledarskap. Men det individuella passar inte mig.

Sedan några år tillbaka är Björn Flodkvist ordförande i Handels fackklubb för butikschefer på Coop Konsum, Extra och Nära. Som nybliven ordförande ville han kicka liv i den slumrande fackklubben. Full av ambitioner kontaktade han Handels för att få en lista på vilka som var medlemmar. Men de visste inte. Då försökte han få en lista på butikschefer från KF. Det gick inte. Han vet fortfarande inte hur många som är medlemmar. På mötena kommer ett fåtal.
– Engagemanget finns helt enkelt inte. När nya butikschefer presenteras slår jag alltid ett slag för Handels, men många är ointresserade. Jag vill ha en nystart men behöver hjälp. Jag kan göra mer, är man ihärdig funkar det ju, men man lessnar när man inte får gehör.

Staffan Westerholm, säljchef på Coop Bygg Kungsängen, var klubbordförande före Björn Flodkvist. I tio år höll han i gång. Sen gav han upp. Däremot är han fortfarande medlem.
– Handels driver inte våra frågor. Ledarna finns på plats och är mer offensiva. Klart folk går med.
Dödsstöten kom 2007. Då omorganiserade Coop och sänkte chefslönerna med flera tusen i månaden. Handels stämde i Arbetsdomstolen, men parterna förlikades. Ett 20-tal personer fick ersättning. Lönerna förblev sänkta.
– Många gick ur facket. Det fackliga arbetet dog, säger Staffan Westerholm.

Men för Johan Wiberg, butikschef på Coop Extra i Hagfors, är Ledarna det självklara valet. Därför är han också ordförande i Ledarnas koncernklubb på kooperationen.
– Man ska särskilja arbetsgivare och anställd. Chef och anställd som förhandlar mot varandra borde inte vara med i samma fack.

Avtal för butikschefer i handeln

Kooperationen

▶  Den som är medlem i Handels omfattas av Handels kollektivavtal och den som är med i Ledarna går på Ledarnas avtal. Den som inte är med i något fackförbund omfattas av Handels avtal.

▶ Handels kollektivavtal är ett så kallat huvudavtal (det som oorganiserade omfattas av). Det betyder att om Handels förhandlar fram en förändring i sitt kollektivavtal görs den ändringen automatiskt i Ledarnas avtal. Men det finns skillnader mellan avtalen (se text längre ner under rubriken "Skillnader").

▶ I kooperationen ingår exempelvis Coop Butiker och Stormarknader, Akademibokhandeln, Löplabbet, Bokus och MedMera Bank. Här jobbar runt 2 000 tjänstemän och butikschefer.
Nu ska dock KF krympa se "Coopjobb hotas när KF görs om".

Privata handeln
▶ Butikschefer och tjänstemän inom den privata handel, till exempel Ica och H&M omfattas i regel av Unionens kollektivavtal.

Övriga tjänstemän
▶ Tjänstemän på Folksam, Fonus, folkrörelser och ABF omfattas av Handels olika kollektivavtal för tjänstemän.

Skillnaderna i avtal
▶ Ledarnas avtal har ingen ob och lönen förhandlas fram helt individuellt.

▶ Handels avtal har regleringar kring lägsta lön och lägsta procentuella höjning.

▶ I Handels medlemskap ingår en hem- och olycksfallsförsäkring. Handels medlemsavgift är knappt 500 kronor i månaden, jämfört med Ledarnas knappa 300 kronor. Avgift för a-kassa tillkommer i båda fallen.

▶ Medlemsavgiften är baserad på en månadslön på 26 000 kronor.
Källor: KF, Ledarna, Handels.