Josefine Julin är som fisken i vattnet bland hyllorna på Ica Supermarket i Ekerö centrum utanför Stockholm. Hon frontar varor och ler glatt mot både kunder och arbetskamrater. Här har hon extrajobb hela sommaren och är lycklig över det. För vägen hit var inte spikrak.

När Handelsnytt träffade Josefine Julin och hennes klasskamrater förra året skulle de precis ta studenten. Josefine Julin stortrivdes på sitt extrajobb, Coop Forum i Bromma och hoppades att få vara kvar där. Men så blev det inte.
– Jag blev uppsagd ganska snart efter intervjun. Det var väldigt tråkigt.

Efter det var hon utan jobb länge. Gick en tremånaderskurs till massageterapeut och började sedan söka jobb överallt. Om möjligheten att yrkespraktisera funnits för Josefine Julin när det var motigt hade hon kanske tagit den.
– Det är ju definitivt bättre än att gå arbetslös även om vi ju lärt oss mycket av det där redan i skolan. Det låter också som ett bra sätt att ta sig in på en arbetsplats.

Det där med att ha en handledare, någon man kan fråga om saker, är värt så mycket när man är ny, säger hon.
Men i nuläget känns inte yrkespraktiken aktuell för Josefine Julin som i framtiden gärna vill kombinera arbetet som massör med arbete i butik.
– Kanske det är ett bättre alternativ för någon som verkligen vill in på en viss butik eller ett företag. Som verkligen brinner för att jobba i en viss butik.

Fakta

Fortsatt utför för handelsprogrammet

Handel- och administrationsprogrammet på gymnasiet är det yrkesprogram som tappar överlägset flest elever. Inget tyder på att det vänder.

62 procent färre började handelsprogrammet 2012 jämfört med 2007. Motsvarande siffra för samtliga yrkesprogram är 36 procent.

I den årskull på handelsprogrammet som sprang ut i vår gick det 5 061 elever. Det var den sista kullen där högskolebehörighet var obligatorisk på handelsprogrammet. Nu måste eleverna välja till vissa kurser för att få behörighet.  De som står näst på tur är bara 3 236. I ettan är programmet nere i 2 836 elever (siffror från Skolverket från oktober 2012).