– Det är ett stort vemod. Lite som när en nära anhörig går bort, säger Kenth Hirdeland som har jobbat på Åhléns i Västervik sedan det flyttade in i sina nuvarande lokaler 1976. Då hette det fortfarande hette Tempo och Kenth Hirdeland kom till företaget som praktikant direkt från handel- och administrationsprogrammet på gymnasiet.

Det var för en dryg vecka sedan de anställda fick beskedet om nedläggningen.  Huset Åhléns ligger i ska renoveras och hyran efter renoveringen blir för hög.

– De blev chockade. Tidigare har bara Åhléns legat i det huset, men nu höll de på och renovera och andra verksamheter som Systembolaget och så ska flytta in. De trodde nog att det skulle satsas, säger Lars Jarslet, ombudsman på Handels.

Men bortsett från det kanske oväntade beslutet tycker Lars Jarslet att Åhléns har varit tillmötesgående. På onsdagen förhandlades uppsägningarna. De anställda omfattas inte av någon gemensam turordning eftersom det är för långt till närmaste Åhléns. Men enligt överenskommelsen mellan facket och Åhléns, som gjordes under onsdagen, gäller återanställningsrätt inom 15 mil. Det innebär att de som nu sagts upp har möjlighet att få jobb om något blir ledigt i Norrköping, Linköping eller Jönköping.

Några av de anställda har sex månaders uppsägningstid och kommer att behålla sin lön även efter att varuhuset stängt. Även om de skulle få nytt jobb. Och Kenth Hirdeland får behålla sin personalrabatt för lång och trogen tjänst.
– Jag tycker det är en fin gest. Åhléns har varit en jättebra arbetsgivare och jag kommer nog fortsätta vara en ambassadör för dem även i fortsättningen. Men nu ska vi först avsluta detta på ett fint sätt. Med flaggan i topp, säger Kenth Hirdeland.