Coop omorganiserar på Gotland. Coop Forum i Visby har blivit Coop Extra och en ny Coop Forum öppnar utanför staden våren 2014. Enligt före detta klubbordförande Nils-Inge Nilsson ville butikens ledning i samband med omorganiseringen göra sig av med en grupp äldre anställda genom taskig schemaläggning.
– En anställd som ville gå på vattengympa på torsdagskvällar fick jobba varje torsdagskväll. Själv fick jag tre kvällar i veckan och tre till fyra helger i månaden. Det var mobbing på hög nivå, säger han.

I vintras anmälde också butikens skyddsombud arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket för att arbetsbelastningen var för hög. Men i början av sommaren drogs anmälan tillbaka och sedan dess har situationen enligt skyddsombudet varit okej.

Nils-Inge Nilsson jobbar inte längre kvar. Ytterligare två av de äldre har också slutat. En av dem efter 47 år i företaget. Dessutom upplöstes klubben.

Enligt Coop Gotlands vd Richard Hedsand berodde schemaläggningen på nya arbetsuppgifter när butiken gjordes om.
– Vi har hållit oss till reglerna. Ingen har särbehandlats. Det har verkligen inte varit något medvetet att någon skulle få sämre tider.  

Någon ny klubb verkar det inte bli. Stödet från arbetskamraterna menar Nils-Inge Nilsson fanns där.
– Men folk fegar ju ur. Det är svårt med jobb på Gotland.

Fotnot: Coop Extra i Visby har ca 15 anställda under lågsäsong. Under jobbar drygt 40 personer där. Till den nya Coop Forum kommer det behöva rekryteras mellan 70 och 80 personer.