– Vi börjar se ljuset i tunneln. Viktigast är att det blir ett slut på utnyttjandet av unga, att vi får schysta löner och villkor. Visst kan man säga upp sig och leta nytt jobb, men det kommer alltid anställda efter som skulle råka ut för samma sak, säger den anställde som vill vara anonym.

Barn- och babybutiken Jollyrooms lager i Mölndal utanför Göteborg har drygt tio anställda. De kör truck, plockar och packar varor till näthandelskunderna. I början av året hörde de av sig till Handels.

I en av Jollyrooms platsannonser för lagerarbetare står att de anställda får ”fritt intag av kaffe, snacks, frukt och annat gott i kylen”. En klen tröst eftersom facket menar att lönerna ligger på mellan 18 700 till 22 000 kronor i månaden. Enligt kollektivavtalet är lägsta tillåtna lön för personal över 20 år nära 21 800 kronor.

Inte heller övertidsersättningen följer avtalet utan ligger på 50 procent av timlönen, oavsett veckodag, när på dygnet eller hur många timmar man jobbat. Även försäkringarna skulle bli bättre med ett kollektivavtal, hävdar facket.
– Ett kollektivavtal ger de anställda trygghet. Man får en gemensam spelplan med företaget och det gör att alla arbetsgivare konkurrerar på lika villkor, säger Annika Örnemark, Handels ombudsman i Göteborg.

Kommer parterna inte fram till en lösning bryter strejk ut torsdagen 26 september.

Handelsnytt söker arbetsgivaren för en kommentar. Enligt Handels pressmeddelande vill företaget inte teckna avtal för att det skulle omöjliggöra att ha unga anställda och att de kan komma att ersättas med bemanningspersonal.

Fakta

Kollektivavtalet reglerar lönen 

Ett kollektivavtal är ett avtal mellan ett fackförbund och en arbetsgivarorganisation. Det reglerar bland annat löner, övertidsersättning och försäkringar.

Olika yrkesgrupper har
olika kollektivavtal. För Jollyroom skulle Handels avtal för e-handelsföretag gälla.

Jollyroom startade
januari 2011 och bedriver e-handel med barn- och babyprodukter. De har sitt lager och huvudkontor i Mölndal.