Det var efter att Madeleine Nordin fått barn som hon kände att det var dags att göra något annat. Visst trivdes hon på jobbet i klädbutiken, men hon hade ju alltid gillat att baka. Så hon gick ner till halvtid, tog ett lån och jobbade gratis som lärling på ett bageri under ett år.
– Ibland började jag fyra på morgonen och jobbade i klädbutiken till åtta på kvällen. När jag fick nys om att Ica i Skövde skulle öppna en brödavdelning så sökte jag och fick jobb.

Hon fick vara med och bygga upp en helt ny avdelning. Det var en ny värld, inte alltid lätt att sätta sig in i saker som vilken bakmaskin de skulle köpa. Det är tre år sedan. Nu har de fått pris för Årets brödavdelning.
– Vi var underdogs. Riktigt kul och oväntat. Skorna åkte av, vi dansade och drack champagne hela kvällen.
Madeleine vill inte ta åt sig hela äran. På brödavdelningen är de två som jobbar heltid, och några extra. De ska också få kredd. Hon gillar ansvaret det för med sig när de inte är så många.
– Vi sköter oss själva och cheferna litar på oss fullt ut. Man växer med det.

Arbetsdagarna som konditor börjar klockan 5.45. Madeleine uppskattar morgonens lugn. Att gå upp när de andra sover, inte behöva lämna på dagis, vara ensam på vägarna. Sen fylls dagarna av bak. Frallor, limpor, matbröd. Fikapajer, rulltårtor, bakelser och glass.
– Vi är ganska ensamma om egen glass, vi har alltid tänkt att vi ska vara lite annorlunda. Och vi vill att det ska kännas hemtrevligt. Vi har ett stort kakfat som vi lägger bullar och kakor på, brödkorgar med små rutiga dukar i, kakbuffé och provsmak på det mesta.

Allt som oftast tar de upp något från det egna bageriet till arbetskompisarna i fikarummet.
– Om vi gör något nytt är de en bra panel.
Själv fikar hon inte så mycket på jobbet. Hon provsmakar mest under tiden hon bakar.
– Tandläkaren gillar inte vårt jobb, vi har alltid munskölj här. Är jag ledig däremot fikar jag.

Madeleine har gått ner till 80 procent både för att ta hand om sina två döttrar, men också för att få tid till sitt fritidsintresse. Hon gör fransförlängningar. Runt tre gånger i veckan på kvällar och helger kommer kunderna hem till henne.
– Jag har ett behov av att pilla. Än så länge är detta bara min antistress, men det är mycket jag vill bli när jag blir stor.

Gör Madeleines favoritbanankaka! Recept till höger!

RECEPT 

Gammelmormors übergoda banankaka

2 riktigt mogna bananer
1 ägg
1,5 dl socker
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
50 gr smält smör
1/2 dl vispgrädde
1 msk rörsocker
1 msk ströbröd

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröda en form ca 24 cm. Mosa bananerna. Blanda ägg och alla torra ingredienser. Häll i smält smör och vispgrädde. Blanda rörsocker och ströbröd och strössla på kakan. Grädda i ca 30 min.

Fakta

Namn: Madeleine Nordin.
Ålder: 28 år.
Arbetsplats: Konditor på Ica Kvantum i Skövde.
Aktuell: Fick tillsammans med arbetskompisarna pris för Årets brödavdelning på Dagligvarugalan.