– Det känns verkligen jätteroligt och som att vi åstadkom väldigt mycket på de veckorna, säger Daniel Söderberg Talebi som tillsammans med Kristoffer Öhrn, Helena Forsgren, Veronica Orostica Roa och Maria Lindgren nu nominerats till Årets Fackliga Hjältedåd.

Under fem veckor tidigare i höst ringde de runt till drygt 2400 elever som nyss gått ut handelsprogrammet och som var elevmedlemmar. Syftet var att få dem att stanna som ordinarie medlemmar.
– Samtidigt blev det inte frågan om rena värvningssamtal. Vi kände faktiskt att vi hjälpte många och gjorde medlemsnytta. Många hade till exempel inte rätt lön, berättar Daniel Söderberg Talebi.
Men han sticker inte heller under stol med att det var en lyckad värvning. Drygt tusen elever, de flesta som var kvar i branschen, valde att stanna kvar som ordinarie medlemmar.

Nu är de fem elevmedlemsringarna tillbaka på sina ordinarie arbetsplatser. Daniel Söderberg Talebi jobbar till vardags på Clas Ohlsson där han är förtroendevald. Just nu befinner han sig dock på en skolinformation i Västerås.
– Att vi har jobbat så mycket med skolinformationen och blivit så bra på att möta eleverna redan ute i klasserna tror jag har spelat stor roll för att vi lyckade så bra med projektet säger han.

Fakta

Årets Fackliga Hjältedåd

Årets Fackliga Hjältedåd är ett pris som delas ut varje år under LO:s fackliga ungdomsforum, för att uppmärksamma någon eller några under 30 som gjort en viktig facklig insats. Årets tema var "att göra skillnad". Prisutdelning sker 29 november.

Vinnaren får mottaga ett vandringspris i form av en skulptur i betong av konstnären BIP (Britt Ingrid Persson).

Övriga nominerade är, Jenny Bengtsson på Hotell och resturangfacket, Alejandro Caviedes, Kommunal , Organisationsgruppen, Kommunal och Fanny Berglund, Livs.