Hemköp säljer sex av sina butiker till enskilda handlare i stället för att äga dem självt. Alla anställda får jobba kvar och de behåller lön och semesterdagar.
– Det är ändå blandade känslor. Vissa är ledsna, det är bara något år sedan vår butik gick från att vara Prisxtra till Hemköp. Man behöver lite arbetsro. Samtidigt är en handlare friare att ta in nya varor och det kan vara positivt på sådana här mindre ställen, säger Inger Sjöstrand, fackklubbens ordförande i butiken i Falun och facklig samordnare för alla Hemköpsbutiker i landet.

Annonserna som söker handlare ligger nu ute och sista ansökningsdag är 19 januari. Är ingen intresserad fortsätter Hemköp att driva dem.

Ägarbytena handlar enligt kedjan inte om att de går dåligt för butikerna utan om att man vill rekrytera lokala handlare som kan sätta sin prägel på butikerna.

Fakta

Tre butiker har redan sålts 

Axfoods årsstämma i mars 2013 beslutade att tio butiker kunde få säljas. De sex Hemköpsbutikerna som ska säljas nu är Alfta, Dala-Järna, Falun Hosjö, Karlstad, Kungsbacka Billdal och Malung.

Prisxtra i Hallonbergen ska omvandlas till en Hemköp.

Tre butiker som redan sålts är de i Anderstorp, Jönköping och Köping.

Det finns i dagsläget 181 Hemköpsbutiker, varav 70 är egenägda.

En Hemköpshandlare äger från början nio procent av butiken och kan efter två år bli majoritetsägare. Hen har eget ansvar för försäljning och personal, men ingår i Hemköps koncept.