För åtta år sedan var det Göran Persson som höll hov, i Örebro var upptakten den gången. Han var vältalig, skojig, arrogant, höll publiken i ett stenhårt grepp. Oj, vad vi skrattade åt de borgerligas dumheter. Sen blev det ändå en svidande valförlust, inte bara en utan två gånger.

Men nu är det 2014. Den som ska tala kan bli Sveriges första statsminister med facklig bakgrund. Och S har medvind. I dag har Sveriges största dagstidning en bild på Stefan Löfven och hans politiska huvudmotståndare. Just nu står det 44 procent mot 32 i Löfvens favör. Det är upp till bevis i de egna leden, förväntningarna är stora. Åhörarna är fackligt aktiva från alla LO-förbunden.

– Det känns bra att vara här, tack för inbjudan, säger Stefan Löfven ödmjukt när han äntrat talarstolen.

Alla vet nog vad han kommer att säga. Att S vill ha ett fritt demokratiskt och solidariskt samhälle där alla människor har lika värde och rättigheter. Investeringar för den gemensamma välfärden istället för sänkta skatter. Ge arbetslösa utbildning så att de blir kompetenta att ta de jobb som finns. Satsa på vård och omsorg, bryt ungdomsarbetslösheten. Förbättra a-kassan, stoppa missbruket av visstidsanställningar som staplas på varandra.

– Vi vill investera för vår gemensamma välfärd, inte sänka skatter, sammanfattar han det enkelt.

När partiledaren talat kommer tre unga tjejer från facket upp på podiet och ställer frågor. De handlar om sånt som berör dem och deras arbetskamrater.

– På mitt jobb är många deltidsarbetslösa. De tvingas välja mellan att ha jobb och få a-kassa men inte kunna leva på något. Vad kan man göra åt det? undrar Anna Ingers, från Handels, som jobbar på City gross i Helsingborg.

– Jag kan inte ge något löfte där, men vi måste ju se över hela försäkringen, konstaterar Löfvén.

Ja, alla vet nog vad han ska säga. Frågan är hur han gör det. Och det är tydligt att Stefan Löfven har ”kompassen” som LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson uttrycker det. Det vill säga förmågan att lyssna på gräsrötterna, att vara på samma nivå, att bjuda in till samarbete. Ja, det där man får i sig om man går den fackliga vägen. Det här är inte bara en IF-metallare, som talar för de sina. Det här är en ledare som talar för och värnar om att alla människor ska ha det bra.

– Vår gåva är att vi är 100 000 som kommer att hjälpa till i valarbetet på arbetsplatserna, säger Karl-Petter Thorwaldsson när han räcker över den röda rosen efter talet.

Att döma av de långa och stående ovationerna från publiken på Clarion, är det ord som publiken helhjärtat står bakom.