Klick. Din ansökan är registrerad på butikskedjans hemsida. Sen då? Ska du ringa också? Besöka butiken? Lugn. Handelsnytt har pratat med 20 butikskedjor för att höra hur de vill att du söker jobb hos dem. Majoriteten vill ha din ansökan elektroniskt, antingen genom registrering i deras jobbdatabas eller via mejl med personligt brev och cv.

På företagens hemsidor finns ofta både annonser att svara på och möjlighet att spontanansöka eller anmäla sitt intressse för kommande jobb. H&M vill bara ha ansökningar via nätet.    
– I butikerna fokuserar vi på kundens bästa möjliga shoppingupplevelse, vi har därför inte möjlighet att ta emot ansökningar direkt i butik, säger Jeanette Skilje, HR-chef för H&M Sverige.

Även Clas Ohlson ser helst att du söker jobb via nätet.
– Det kan vara bra att söka direkt i butiken för att skapa en kontakt och visa att du är intresserad av vårt företag – om man har något att förmedla eller fråga. Och att ringa bara ”för att man ska” ger ibland tyvärr ett sämre intryck, säger Matilda Åhs, HR-ansvarig på Clas Ohlson.

City Gross är inne på samma linje.
– Om det är ett jobb som kräver specialkompetens kan det vara lönt att ringa, annars är det nästan mer negativt än positivt. Ett personligt besök tror jag inte är någon idé. Anstormingen när vi rekryterar är enorm. Då är det bättre att lägga krut på en bra ansökan, säger Robert Olsson, HR-chef på City Gross.

Stefan Karlsson, HR-ansvarig på Bauhaus håller med.
– Lägg energi på ansökan så att den ser proffsig ut. Tydlig, strukturerad och ett absolut måste, rättstavad.

Andra som Akademibokhandeln och KappAhl uppmanar i stället jobbsökande att även besöka butiken de vill jobba i.
– Flera medarbetare har fått extrajobb till att börja med på det sättet, säger Anita Jansson, HR-chef på Akademibokhandeln.

Gina Tricot är de enda som inte hänvisar till nätet.
– Besök butiken, ta med cv och prata med butikschefen. Det är ofta bra att ringa upp efteråt för att visa att man är fortsatt intresserad, säger Linda Bååth, ansvarig på Gina Tricot.

Det finns även de som ordnar öppna jobbsökningstillfällen, ”auditions”. Till exempel Ica Maxi i Visby när de sökte sommarjobbare.  De korta intervjuerna gjordes på plats av anställda. 500 personer slogs om de 70 tjänsterna.
– Vi ville inte ha en massa cv:n. I butik är det viktigt att man är utåtriktad och serviceinriktad och det märks ganska snabbt vid ett möte. Sen fick de fylla i ett frågeformulär som vi sparat med personalens anteckningar från intervjuerna, säger Jessica Engström, personalchef på Ica Maxi i Visby.

Det finns ingen statistik på hur vanligt ”auditions” är. Både Hui Research, som är handelns utredningsorgan, och Svensk Handel tror att de oftast sker vid nyöppningar.

Fakta:

Checklistan

Var hittar du jobben?
Kolla företagens Facebook- och hemssidor, lokaltidningen och Arbetsförmedlingen.

Alltid bra att komma
in och säga hej...?
Försök luska ut vilken inställning den arbetsgivaren du är intresserad av har, till exempel H&M undanber sig kontaktförsök.

Ha ett ärende
Ett telefonsamtal eller ett besök i butiken kan öka dina chanser att få jobb, men det är viktigt att du har ett ärende. Ställ en fråga du behöver få svar på för att kunna söka jobbet. För att inte komma på en dålig tid, kontakta butikschefen före besöket och säg att du kommer. Ta med ditt cv.

Därför ska du registrera cv
Många företag använder databaserna för att leta efter passande medarbetare när en ledig tjänst finns. Många gånger kan man även anmäla intresse för framtida lediga jobb.

Jobba på brevet
Ta upp varför du söker just detta jobb och de erfarenheter du har för att göra ett bra jobb. Det kan också vara bra att skriva vilka tider du kan jobba och om man känner någon som jobbar på företaget. En del vill även höra hur du ser på din framtid inom företaget. Delar du företagets värderingar kan du visa det i det personliga brevet.

Lämna referenser
Skriv kontaktuppgifter till tidigare arbetsgivare. Har du inte haft någon arbetsgivare kan du exempelvis be en lärare vara referensperson. Meddela personen innan så de vet att företaget eventuellt kan ringa.

Pejla konkurrensen
De flesta stora kedjorna får in tusentals jobbansökningar varje år. Både spontanansökningar och till specifika tjänster. Kolla om just du har något som särskilt efterfrågas. Till exempel kan företag med många kvinnor anställda prioritera män och tvärtom.

Fakta:

250 000 jobbar inom detaljhandeln

Lön: 22 017 kronor i månaden är den privata detaljhandelns genomsnittslön.
Heltid/deltid: I genomsnitt deltidsarbetar 60 procent av arbetarna. 69 procent av kvinnorna och 46 procent av männen.
Antal sysselsatta: 250 000 jobbar inom detaljhandeln. Cirka 50 procent av alla anställda är mellan 16 och 34 år.  Majoriteten av alla anställda är kvinnor.
Utbildningsnivå: 63 procent har gymnasial utbildning och 22 procent har eftergymnasial utbildning, jämfört med 34 procent för hela riket. Något fler kvinnor har eftergymnasial utbildning.
BNP: Handeln står för 10 procent av BNP.
Källor: HUI research och Handels.

Bakgrund:
Så gjorde vi undersökningen
Vi valde ut 20 stora kedjor inom detalj- och dagligvaruhandeln och kontaktade kedjornas personalansvariga. De fick svara på frågor om hur man får jobb hos dem och vad de letar efter.
Vi har pratat med Hemköp, Lidl, Willys, Ica, Coop, City Gross, KappAhl, H&M, Gina Tricot, Lindex, Kicks, Stadium, Ikea, Överskottsbolaget, Akademibokhandeln, Bauhaus, Clas Ohlson, Elgiganten, Åhléns och Plantagen.