Tanken med Servicecollege var att samordna serviceyrkets utbildningar i gymnasieskolan. Samarbetet var brett.  Åtta fack och arbetsgivarorganisationer ingick. Nu ska parterna på egen hand höja statusen i sina yrken. För handeln betyder det bland annat certifieringen av handelsprogrammet.

– Vi har redan sett att intresset från skolorna är större. Det här är tydligt, branschen står bakom och det är inriktat på handeln. Servicecollege var för diffust, säger Lennart Grönberg, utbildningspolitisk talesman på Handels.
Svensk Handel är av samma åsikt.
 – Samarbete mellan arbetsliv och utbildning är jätteviktigt för att höja statusen både på handelsprogrammet och i branschen. Jag är övertygad om att handlarna kommer vara med på tåget när de får vara med och påverka, säger Helen Rönnholm, på Svensk Handel.