­Margareta Jensen-Dickson, HR-chef på Siba
Varför satsar ni på yrkespraktiken?
– För oss var det väldigt viktig att yrkespraktiken inte är just en praktik utan en form av lärlingsprogram där syftet är anställning. I Danmark finns ett sådant lärlingsprogram som fungerar väldigt bra. Vi har länge efterfrågat något liknande.

Vad kan yrkespraktiken ge er som företag?
– Att bli handledare ger en bra kompetensutbildning för vår befintliga personal och en möjlighet att avancera inom företaget. Lärlingssystemet är ett efterlängtat komplement och något som vi tror mycket på och kan bidra till att skapa ett bra företagsklimat. Unga människor är också mer formbara och har med sig en kunskap som är viktigt för vår framtida utveckling. Det är helt klart en investering för oss.

Vad är viktigast för er, Handelsprogrammet eller social kompetens?
– Du måste kunna möta olika kunder och smälta in i olika sammanhang om du ska jobba inom handeln. Utbildning är alltid viktig, men vi hoppas att de som gör yrkespraktik har både och.

Birgitta Roos, projektledare för Ica 2020, en satsning på arbetslösa unga
Varför satsar ni på praktik via arbetsförmedlingen?
– Genom att ta emot en grupp arbetslösa ungdomar helt utan tidigare arbetslivserfarenhet vill vi ge dem en chans att få praktik som kan leda till jobb, kanske hos oss. Vi räknar med att kunna ta emot runt 2 000 unga de närmaste åren.

Varför satsar ni inte på yrkespraktiken?
– För oss är det inte så viktigt vilken praktik eller anställningsform det handlar om men just det här samarbetet med Arbetsförmedlingen riktar in sig på en grupp ungdomar som står långt från arbetsmarknaden. De ska inte ersätta anställda utan få prova på butiksjobb tillsammans med en handledare. Under hösten kommer vi även informera Ica-handlarna om yrkespraktiken.

Praktikanterna ska få handledning av butiksanställda som parallellt sköter sitt vanliga jobb. Hur ser ni på det?
– De här ungdomarna behöver stöd och handledning. Kortsiktigt kanske man hinner med mindre i butiken, men långsiktigt gör vi en samhällsinsats som gynnar oss alla. Varje enskild butik måste se över vilken möjlighet som finns att ta emot praktikanterna.