Nu kanske gemene man får upp ögonen för det orimliga i att säga upp fast anställda och göra om deras heltider till deltider. Det är nämligen vad som drabbat tågvärdar och lokförare på Veolia.

Detsamma händer ideligen i andra branscher, till exempel inom handeln, utan att det får så stor uppmärksamhet. Nu senast på Coop i Uppsala. Fackets utgångspunkt är att hellre säga upp och låta dem som jobbar kvar ha jobb som går att leva på än att låta alla vara kvar med sämre villkor. Men det kan vara svårt att få gehör för denna ståndpunkt, om inte arbetsgivaren bryter mot ett avtal (vilket facket anser är fallet med just Coop).

När det gäller Veolia-strejken finns det en tredje part som borde kunna ta ett större ansvar: politikerna. Det är ju de som har bestämt att lägga ut tågtrafiken på privata entreprenörer och som sedan anlitar den entreprenör som är billigast. Men när detta leder till att företaget försämrar villkoren för de anställda har politikerna bitit sig i svansen. Det borde ju ligga i deras intresse att invånarna har jobb som det går att leva på.

S-representanten i Region Skånes kollektivtrafiknämnd håller i alla fall med om att politikerna måste bli bättre på upphandlingar, även om han inte vet hur det ska gå till. ”Vi inom S vill ju inte ha deltider och timanställda. Vi arbetar för fler heltider” erkänner han när Seko-tidningen intervjuar honom.
Tågstrejken kanske kan funka som väckarklocka för vissa politiker inför höstens val och leda till mer aktion: Vad var det nu vi tyckte, jovisst ja, heltider behövs för att folk ska kunna ha ett bra liv. Bäst att vi sätter ner foten där!