– Den här gången har Coop i alla fall lyssnat på några av våra idéer. Men det är klart att vi egentligen vill ha våra heltider och den stabiliteten, säger klubbordförande Anette Röör.

I mars sades alla anställda upp. De fick söka om sina tjänster, majoriteten på deltid 25 timmar i vecka. Klubben protesterade. När Handels central röt ifrån backade Coop. Men de nya förhandlingarna gav samma resultat – de anställda tvingades ner i tid.

Fackklubbens svar blev att ta in en arbetstagarkonsult som skulle granska Coops omgörning av heltider till deltider. Coop bad facket dra tillbaka granskningen och en ny, tredje, förhandling inleddes efter midsommarhelgen.

Denna gång har facket fått igenom några av sina förslag på hur personalen kan få behålla timmar. Vikariepoolen av studerande som jobbar extra ska helst inte användas. I stället ska fast anställda få dessa timmar. Chefer ska inte jobba söndagar eller helgdagar. Pengarna som deras höga ob-ersättning kostar ska i stället satsas på att ge personalen fler timmar. Rotationen ska också öka så att alla exempelvis kan hoppa in i kassan.

Förhandlingarna är inte avslutade. 9 personer har sagt upp sig själva efter att ha tvingats ner till deltid. Dessa timmar vill facket behålla. Istället för att sparas in bör timmarna gå till andra anställda.

Även Arbetsmiljöverket har ögonen på Coop. Efter en anmälan om den dåliga arbetsmiljön, både den fysiska och den psykiska, har verket riktat kritik mot stormarknaden.
– De akuta problemen som facket tog upp gällande kommunikationen mellan arbetsledning och personal funkar bättre i dag. Men vi vill säkerställa att detta inte sker igen. Därför kräver vi att en handlingsplan för systematiskt arbetsmiljöarbete tas fram, säger Ing-Marie Bjurstedt, inspektör på Arbetsmiljöverket.

I dag, onsdag, skickade Arbetsmiljöverket kraven till Coop.  Den 17 september ska verket besöka stormarknaden för att se att Coop lever upp till kraven.

Fotnot: Kommentar från Coop kommer under nästa vecka.