– Många som ringer till oss vet inte att de ska ta upp tidigare arbetslivserfarenhet, och att det ligger till grund för lönen, säger Jaana Olsson, facklig rådgivare på Handels Direkt.

I kollektivavtalet står att branschvana ska ge högre lön. Vad som räknas som branschvana är dock inte glasklart, till exempel om man får räkna in tiden i en skobutik om man ska börja i matbutik. Det är också lätt att missa att gymnasieutbildningen kan ge dig branschvana.

På butiker med fackklubb är detta sällan ett problem eftersom klubben håller koll, som på City Sparköp Knalleland i Borås med nästan 200 anställda. Någon gång missade företaget att ge en anställd högre lön för gymnasietiden, men hen fick pengar retroaktivt.
– Och man får tillgodoräkna sig erfarenhet från handeln oavsett om det är från en skobutik eller Elgiganten. Men det är inte så vanligt att folk har det, de flesta kommer från andra Icabutiker eller börjar som 16-åringar och jobbar sig upp, säger Björn Svensson i fackklubben.

Fakta

Löner fram till 31 mars 2015

Ålder   Månadslön  Timlön

16 år   12 722        76,64
17 år   13 133        79,11
18 år   18 924        114
19 år   19 244        115,93

Efter 18 års ålder förvärvad branschvana om

1 år     19 829        119,45
2 år     20 164        121,47
3 år     21 454        129,24

Fakta

Ett, två och tre års vana 

• Du får stegvis högre lön efter ett, två och tre års branschvana.
• Gymnasieprogram med inriktning mot branschen, som handel- och administration, räknas som ett år. Hantverksprogram, som florist och dekoratör, två år. Har du gått en KY-utbildning om handeln räknas hela utbildningstiden.
• Har du vana från en annan bransch är det en förhandlingsfråga hur mycket den ska få tillgodoräknas som branschvana. Enligt Handels ska erfarenhet från detaljhandeln räknas med minst halva tiden, även om man byter nisch, som mellan kläder och mat. Man har ändå vana från kassa, sälj och service.