– Inhyrd två halvdagar i veckan. Den lönen kan man inte leva på.

Det konstaterar Clara Elmvik Galbe, som är 20 år och jobbar som inhyrd i butik på Rosénssons Consulting.  Vi träffar henne i kassan på Ica Supermarket Rönneholm i Malmö. Det syns inte att det är första gången hon är i butiken. Det är bara arbetskläderna som skiljer henne från kollegan som sitter i kassan bakom och är fast anställd i butiken.

Hon skämtar med kunderna och jobbar på för att få undan kön som bildas snabbt timmarna runt lunchtid. Hon har jobbat i totalt sju butiker sedan hon började på Rosénssons för ett drygt halvår sedan.  Arbetstiderna har skiftat från ett par halvdagar i veckan till flera 10- timmarsdagar i sträck.
– Jag trivs jättebra, det är inte det. Det är bara osäkerheten, ovissheten om när man ska jobba nästa gång som är jobbig, säger hon.

Att Rosénssons nu ska teckna kollektivavtal som innebär att de anställda får rätt till fast tjänst och garantilön, tycker hon låter bra. Men hon är inte helt övertygad om att förändringen bara är positiv.
– Inte om garantilönen innebär att man alltid måste vara tillgänglig och beredd att jobba utan att kunna tacka nej. Det är just ovissheten att inte kunna planera sin arbetsvecka som är det jobbigaste.
– För mig är egentligen ett schema viktigare än garantilön.

Ett fast jobb i en butik är drömmen.
– Jag hoppas att det ska löna sig till slut att om jag jobbar på så här och får erfarenhet så kanske jag småningom får anställning i butik.