– Det känns väldig mäktigt. Jag har inte riktigt smält det. Det är stort att vara näst bäst i Europa, säger Elin Persson som sitter på tåget på väg hem efter tre intensiva tävlingsdagar i Lille, Frankrike.

Med sig på tåget har hon diplomet som hon ska rama in. Medaljen hänger fortfarande runt halsen.  Hemma i Vankiva utanför Hässleholm väntar ytterligare firande. Elin Persson hann inte meddela vänner och familj att hon vunnit innan nyheten nådde Facebook och gratulationerna rasade in.

Totalt tävlade 450 personer från 25 länder i 41 yrkesgrenar. Det svenska landslaget hade 22 deltagare och tävlade i 17 olika yrken. Elin Persson tog tillsammans med Therese Nord silver som florister. De tävlade bland annat i att göra bukett, arrangemang och utsmyckning av en modell.
– Roligast var att göra i ordning den stora monter som alla floristlag fick. Materialet att välja ur var detsamma för alla. Vi körde på hösttema och jobbade i rött, gult och orange och försökte få höjd på arrangemangen så att blickarna skulle dras till vår monter och fastna, säger Elin Persson.

Tidspressen var tuff. Elins adrenalin pumpade.
– Det gäller att bestämma sig och fokusera på det man tänkt göra och inte tveka.

Hon har tävlat tidigare, Yrkes-SM i Umeå. Det var silverplatsen där som tog henne till Frankrike.
– Här var det så mycket större. Journalister, hejaklackar och så språket. Det gällde att hänga med så allt blev rätt.  Det var verkligen en jättehäftig upplevelse.

Elin Persson gick ut skolan i somras och jobbar i idag deltid i två blomsterbutiker. I alla fall fram till november. Men det här är vad hon vill arbeta med. Hon tror att denna typ av tävling som Yrkes-EM är viktiga för statusen på yrkesutbildningarna och yrket i sig.
– Det var många som sa till mig att jag kunde välja någonting bättre. Vadå bättre? Det här är ju vad jag vill och brinner för! Det är lika hög status på det!

Fakta:

Elva medaljer till Sverige -- fyra medaljer till handelsgrenar

Inom Handels yrken tog frisören Daniella Kanetoft guld. Floristerna Elin Persson och Therese Nordh tog silver och butikskommunikatörerna (Visual merchandiser) Sara Andersson och Denise Landén tog brons. Hudterapeuten Emmastina Dannered fick en hedersmedalj.

WorldSkills Sweden, som står bakom Yrkeslandslaget, är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Samarbetet syftar till att öka intresset för, och lyfta fram, svensk yrkesutbildning genom bland annat medverkan i olika yrkestävlingar.

Nästa Yrkes-EM är 2016 i Göteborg.