39 butiker säljs till Konsumentföreningen Gävleborg och 36 till Konsumentföreningen Bohuslän-Älvsborg i januari nästa år. Drygt 2 000 anställda berörs, men det enda nya är att de blir anställda av konsumentföreningarna i stället för av Coop. De behåller anställningsformer och timmar.

– Vi har inga planer på att minska antal timmar i dag. Vi kommer bli andra största arbetsgivaren i Gävleborg, efter Korsnäs. Lite maffigt, säger Susanne Lindqvist, personalchef på KF Gävleborg.
– Vi har inte planerat vare sig neddragningar eller anställningar i nuläget, säger Karl Nygren, personalchef på KF Bohuslän-Älvsborg.

Butikerna säljs till konsumentföreningarna för att man vill komma närmare kunderna och skapa bättre regional konkurrenskraft. Efter årsskiftet äger Coop Sverige runt 260 butiker, främst i Stockholmsregionen och södra Sverige. Runt 440 butiker ägs av olika konsumentföreningar i landet.