Ica Nära Profilen hade precis öppnat på söndagsmorgonen när en gärningsman kom in och knivskar en i personalen. Han stal öl och lämnade butiken. Den anställda fördes med ambulans till sjukhus och opererades. Enligt medieuppgifter kom hugget nära halspulsådern, men skadorna är inte livshotande. Gärningsmannen är gripen.

Butiken stängde direkt efter händelsen. Ica-handlaren Ulf Danielsson ringde upp Ica centralt och fick hjälp inom en halvtimma. I dag klockan 8.30 kom en psykolog och höll ett krismöte med hela personalen.
– Hon kommer tillbaka på onsdag och de som vill får enskilda samtal. Alla får så mycket hjälp de behöver, säger han när Handelsnytt når honom efter en upptagen förmiddag.
– Personalen hade precis gått en säkerhetsutbildning, vilket vi gör en gång om året. De var två som jobbade och gjorde allt rätt. De drog sig undan från kassan och tryckte på larmet.

I dag är butiken öppen igen. Två som annars jobbar extra och en anställd från Ica centralt är där för att hjälpa till.

Handels i Örebro kommer att besöka butiken. Det gör man alltid efter ett rån eller liknande.
– Vi ställer frågor om saker som krisbearbetning och om det finns någon förbättringspotential. Men det gör vi inte med en gång, vi låter de få landa först, säger ombudsman Malin Bergvall.

Efter händelsen går nu Handels centralt ut och kräver ökad säkerhet i butiker.
– Vi vill inte uppleva den dag då en butiksanställd faktiskt omkommer på jobbet. Arbetsgivare och politiker måste ta krafttag mot butiksrånen, det får vara nog nu, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande, och kräver en lag om sluten kontanthantering i butiker.

Fotnot: Publiceringsdatumet 27 november stämmer inte, artikeln publicerades 24 november.

Fakta

Ica centralt har vissa säkerhetsrutiner som alltid följs vid hot, våld eller rån.

När krisstöd behövs kan Icas Kriscentrum kontaktas. Stödet som ges består av telefonstöd, enskilda samtal och gruppsamtal.

Källa: Icas presstjänst