Omkring 250 telemarketingombud säljer försäkringar via telefon vid Folksams callcenter i Kramfors och Sundsvall. De har provisionslön enligt ett kollektivavtal som gäller sedan 1 maj 2008. Avtalet löpte i 20 månader och sades upp rutinmässigt av både fack och arbetsgivare i samband med att det löpte ut 31 december 2009. I väntan på nya avtalsförhandlingar har det gamla avtalet fortsatt att gälla. Det dröjde ända till september i år innan avtalsförhandlingar inleddes.

– Vi har ett väldigt attraktivt kollektivavtal som ger oss en genomsnittlig månadsinkomst kring 30 000 kronor. Ingen är missnöjd. Därför har det dröjt, säger Mikael Carlsson, ordförande i Handels klubb för försäkringsanställda.
Inför höstens förhandlingar har facket krävt att lönerna ska räknas upp. Man vill också ha vissa ändringar i allmänna villkor.
– Avtalet måste anpassas efter nya vridningar i samhället, säger Mikael Carlsson som dock inte vill gå in på detaljer i avtalskraven så länge förhandlingar pågår.

Han har svårt att sia om när ett nytt avtal kan vara klart, men betonar att det nuvarande avtalet från 2008 är bra.
– Ingen känner sig utsatt i dag och så gott som alla trivs med sitt jobb, säger Mikael Carlsson.

Fakta

Avtal med provisionslön

Kollektivavtalet för Folksams telemarketingombud i Kramfors och Sundsvall är ett rent provisionsavtal utan garantilön, vilket är unikt bland Handels kollektivavtal. Det ger säljaren en fast summa för varje försäkring som säljs.