Samhällspolitiska ombudsmannen David Eklind Kloo har utsetts till Handels valledare inför det extraval som statsminister Stefan Löfven planerar att utlysa och som ska hållas den 22 mars. Valledarens uppgift är att ta fram förslag till valplan som Handels förbundsstyrelse kan besluta om den 18 december.
– Det är snabba puckar. Jämfört med valet i september har vi mycket kortare tid för planering, konstaterar David Eklind Kloo.
Klart är att extavalet tvingar facket att prioritera om vårens arbete. Redan denna vecka genomför Handels med hjälp av opinionsinstitutet Novus en undersökning om medlemmarnas inställning till extravalet och aktuella politiska frågor.

S-MP-regeringens budgetförslag som stöddes av V men förra veckan röstades ner av allianspartierna och SD visar vad som står på spel i extravalet, menar David Eklind Kloo.
– Där finns flera förändringar som är viktiga för Handels medlemmar: höjd a-kassa, förbättrad sjukförsäkring, resurser till kommuner och landsting, satsning på skolan. Regeringen ser också problem med användningen av visstidsanställningar och bemanningsföretag. Alliansen har en helt annan politik som innebär ytterligare otrygghet i arbetslivet och att var och en får ta ansvar för sin egen välfärd.

Att Sverigedemokraterna valde att rösta fram alliansens budget talar sitt tydliga språk, anser David Eklind Kloo.
– SD har en gång för alla visat pensionärer, arbetslösa och sjukskrivna att de är beredda att offra satsningar på dessa grupper för att försöka tvinga fram en minskning av invandringen.

Handels valarbete syftar till att göra alla medlemmar medvetna om skillnaderna mellan blocken. Förbundsstyrelsen beslutar om metoderna nästa vecka, men David Eklind Kloo betonar att personliga samtal har störst effekt.
– Vi uppmanar förtroendevalda och anställda att föra samtal på arbetsplatser.
Eventuellt kan det också bli aktuellt med en telefonkampanj, liknande den som Handels genomförde inför valet i september, då man samtalade med 36 000 medlemmar.

Fakta

Svårt få majoritet för ett regeringsalternativ

Oavsett utgången i extravalet i mars gäller alliansens budget (som den 3 december röstades igenom med stöd av SD) för 2015. Endast mindre justeringar kan göras av en ny regering efter extravalet.

Regeringens nedröstade budgetförslag stöds av S, MP och V som i riksdagsvalet 2014 fick 43,6 procent av rösterna.

Alliansen (M, FP, C, KD) fick 39,4 procent i höstens val. SD fick 12,9 procent och övriga partier 4,1 procent.

Sverigedemokraterna har sagt att de tänker fälla varje regering som inte går SD till mötes i migrationspolitiken. Om inte heller extravalet skulle leda till majoritet för någon konstellation av partier kan även en ny regering få svårt att få igenom sin politik, till exempel statsbudget för 2016 och framåt.

En möjlighet är att riksdagen ändrar reglerna så att det blir lättare för en minoritetsregering att regera. Allianspartierna vill samtala med regeringen om en sådan regeländring före extravalet.