21 400 personer gick med i Handels förra året, samtidigt som 18 500 gick ur. Det betyder en ökning med nästan 3 000 medlemmar, 2,2 procent. Förbundet har nu 154 400 medlemmar.

– Vår bransch ger ofta ungdomar deras första jobb och när de byter yrke avslutar de också sitt medlemskap. Genomströmningen är alltså stor av naturliga skäl, vilket innebär att vi måste jobba ännu hårdare än andra fackförbund för att gå med plus. Det är otroligt glädjande att så många ser fackets värde och nytta, säger Susanna Gideonsson, ordförande i Handels, i ett pressmeddelande.

Några andra LO-förbund som också haft medvind och ökar sitt medlemsantal, enligt preliminära siffror, är Kommunal, Transport och Hotell- och restaurangfacket.

– Tyvärr tappar fortfarande främst facken inom industrisektorn medlemmar. Men enligt de preliminära siffror jag fått så ser det ut som att tappet för LO-förbunden gemensamt fortsätter att minska. Det är positivt, säger Jonas Ivman, ombudsman på LO.