– Det känns så klart jättetrist. Jag får se vad jag ska göra framöver. Nu är fokus butikens utförsäljning, säger Helena Johansson som säljer bilbarnstolar och barnvagnar i butiken.

I fredags fick hon och de sex andra anställda beskedet att Magasinet i Birsta AB, som driver butiken ansökt om konkurs i Sundsvalls tingsrätt. Tingsrätten har nu beslutat om konkurs.

Childrens house.se hette tidigare Barnens hus och ingick i en kedja med 26 butiker. Av dem drevs 14 i franchiseform, bland annat butiken i Sundsvall. Men när bolaget som drev de 12 egenägda butikerna gick i konkurs 2013 bröt sig franchistagare i Mellannorrrland ur och bildade Childrens house.se. Den nya kedjan skulle ha större fokus på näthandel.  

Simon Nordberg, vd i Magasin Birsta, vill inte kommentera konkursen. Men enligt årsredovisningarna har butiken som säljer baby- och barnsaker sedan flera år gått med förlust.
Helena Johansson säger att hon visserligen märkt att försäljningen gått lite trögt men att beskedet om konkurs kom helt oväntat.
– Men näthandeln har tagit över, säger hon.

Handels i Sundsvall har varit i kontakt med anställda och kommer att kalla medlemmar till ett möte senare i veckan.  

Enligt konkursförvaltaren Madeleine Tell är det för tidigt att säga om det går att hitta någon annan som vill driva verksamheten vidare. I mitten av veckan har butiken utförsäljning.

Fakta

Tips

Gäller vid konkurs

Du är fortsatt anställd och ska gå till jobbet till dess att du får annan information. Konkursförvaltaren bestämmer om du ska arbeta eller är arbetsbefriad.

Lönen du har tjänat in ersätts normalt av en statlig lönegaranti som utbetalas av länsstyrelsen. Det gäller alla anställda, även vikarier.

Målet är att lönegarantin ska betalas ut när lönen vanligtvis kommer. Det kan dock bli fördröjningar när många varslas. Men det finns ett tak i lönegarantin.

Om du blir uppsagd täcker lönegarantin utöver din intjänade lön också din uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd. En förutsättning är då att du är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen. Har du en längre uppsägningstid enligt ditt avtal omfattas den inte av lönegarantin.

Du kan bara få lönegaranti under den period din uppsägningstid gäller.

Fakta

Bakgrund

Bröt sig ur Barnens hus-kedja

Childrens house.se tillhörde tidigare barnbutikskedjan Barnens hus. I kedjan fanns både egenägda och franchisedrivna butiker. Sensommaren 2013 gick Rexinus som drev 12 av kedjans 26 butiker i konkurs. Franchisetagarna i Mellannorrland som drev 6 Barnens hus-butiker, bland annat butiken i Birsta Sundsvall, lämnade kedjan. Tillsammans bildade de en nya kedja, Childrens house.se. 

Childrens house.se finns i Umeå, Gävle, Söderhamn och Borlänge. Tidigare fanns även en butik i Skellefteå. Det är North Hill som via olika dotterbolag äger kedjan. I Sundsvall var det Magasinet i Birsta AB som drev Childrens House.se. Simon Nordberg är vd i både Magasinet Birsta AB och North Hill.