– Det är en stor seger. Vi har kämpat hårt i ett antifackligt klimat, säger Deniz Akdogan med ansvar för Ikea på Koop-Is, Handels motsvarighet i Turkiet.

För att bli erkänd som fack i Turkiet måste 40 procent av alla anställa på företaget vara fackligt anslutna. Men det räcker inte. Arbetsmarknadsdepartementet i Turkiet måste godkänna. Det har nu skett. Men Ikea kan protestera mot bildadet av fackklubb. Då kan erkännandet dra ut på tiden. 
– Ikea skulle kunna säga att de inte tror på att 40 procent är medlemmar. Då går fallet till domstol och sådant tar tid. Under tiden kan arbetare råka ut för påtryckningar och gå ur facket, säger Deniz Akdogan.

Deniz Akdogan hoppas att Ikea inte ska använda rätten att motsäga sig bildadet av fackklubb. Men är inte helt övertygad. Handelsnytt har tidigare skrivit om hur Koop-Is motarbetats av Ikea när de försökt värva medlemmar. Koop-Is har berättat hur anställda har övertalats att gå ur, några har till och med betalats för att gå ur, fackligt aktiva har sagts upp och facket har inte fått dela ut flygblad med information.

2012 protesterade turkiska fack mot hur Ikea behandlar sina anställda. Och efter hård facklig internationell kritik gjorde Inter Ikea System, franchisegivare för de Turkiska varuhusen, i våras en utredning.  Den ledde till en hel del åtgärder.
– Det har gjort skillnad. Ledningen här har lärt sig att Ikea-anställda har rätt att bli medlemmar i ett fackförbund, säger Deniz Akdogan.
– Vi hoppas att Ikea inte motsäger sig vårt erkännande och att vi kan inleda förhandlingar om ett kollektivavtal i god anda, fortsätter han.

Handels hoppas att den positiva utvecklingen i Turkiet ska smitta av sig på andra länder. Handels har länge tryckt på för att få till ett globalt Ikea-avtal. Så långt har man inte kommit. Men våren 2012 bildades en global allians för fackföreningar på Ikea i olika länder. Och för ett år sedan, januari 2014, tecknade Malaysia det första kollektivavtalet utanför Sverige med Ikea.
– Nu ser vi fram emot ett fortsatt samarbete för goda villkor för de anställda på Ikea världen över, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson i en kommentar.

Fakta

Ikea i Turkiet

2000 anställda

Ikea har 5 varuhus i Turkiet och har 1845 anställda. Av dem är i dag 772 med i facket. I slutet av januari vet Koop-Is om Ikea motsagt sig deras ansökan eller inte.