En anhörig till en anställd på Pressbyrån i Strand galleria i Luleå ringde till Handels och sa att det var oroväckande kallt i butiken. Temperaturen mättes och låg på minus 5 grader vid entrén och i kassan runt 2 grader. Under januari hade temperaturen varierat mellan 7 och 15 grader.

Handels ombudsman och regionala skyddsombud i Luleå, Maria Andersson Nordström, tyckte att det var ohållbart och la ett skyddsstopp. Det förbjuder allt arbete tills att det blivit bättring.
– Jag bedömde att det var en för stor hälsorisk. Butiken är inte stor och blir utkyld med en gång när det är minus 25 ute, säger hon.

Men Pressbyrån stängde inte. Man menar att man inte förstod att det rörde sig om ett skyddsstopp, att man inte fick kontakt med facket för att reda ut frågorna och att det inte var så kallt som minusgrader. Arbetsmiljöverket kopplades in och beslutade att skyddsstopp råder om det är under 18 plusgrader i kassan. I söndags eftermiddag när det bara var drygt 16 grader stängde Pressbyrån för dagen, men har öppnat igen.
– Vi har försökt komma tillrätta med detta under en lång tid. Det sugs in kall luft när dörren öppnas och fastighetsägaren har varit där och tätat rören. Vi kompletterar med värmefläktar, säger Johan Cardell, regionchef på Reitan Convenience som driver Pressbyrån.
Personalen på Pressbyrån i Luleå vill inte uttala sig.

Handels ombudsman är i dagsläget nöjd med temperaturen, men ska ta ställning till hur man ska gå vidare med att arbetsgivaren bröt mot skyddsstoppet.

Fakta

Fryser du? Vänd dig först till chefen. Annars till skyddsombudet på jobbet eller Handels avdelning. Om det inte händer något, kontakta Arbetsmiljöverket.

Om arbetet innebär en fara för liv eller hälsa har ett skyddsombud befogenhet att lägga ett skyddsstopp, vilket avbryter arbetet i avvaktan på ställningstagande av Arbetsmiljöverket.

Hur kallt det får vara på en arbetsplats finns ingen exakt gräns för. Enligt Arbetsmiljöverkets regler är grundkravet ett "lämpligt" klimat. Vid lätt och stillasittande arbete brukar 20-24 grader vintertid vara lagom. Vid kassaarbete något lägre.

Om det tar tid att bli kvitt kylan är några tillfälliga lösningar extra element, extra kläder och att man roterar mellan kassa och golv.

Det är inte bara otrevligt att frysa. Man koncentrerar sig sämre, gör fler fel och blir irriterad.