Sophia Adrian klipper klorna på Bosse. Matte Gunilla Svensson håller i honom.

I personalrummet ligger tre hundar och halvsover. På Djurmagazinet i Borlänge är det en självklarhet att ta med sig hundarna till jobbet. Klockan är snart halv tio och Berner sennen Selma hänger på låset. Hon ska få ett pälsfällningsbad av butikens hundfrisör.
Ida Hjelm håller på att ge affärens smådjur frukost. I djurrummet prasslar ökenråttorna och hamstrarna runt i spånet. Kaninen Vitnos spanar från taket på sitt lilla hus och fåglarna piper och kvittrar i falsett.

Ida Hjelm hanterar djuren med van hand. Öppnar luckorna till råttorna, så att de kan komma fram och hälsa. Hemma har hon tre kaniner, två marsvin, en katt och ett akvarium. Och tre hästar såklart – hennes stora intresse.
Hon har alltid varit djurtokig. Redan som liten var hon med sin mamma som jobbade på djuraffär i Falun.
– Jag var mest inne i djurrummet och klappade smådjuren och hjälpte till att städa burarna. När jag var 16 började jag jobba extra.

Ida Hjelm tycker att det är viktigt att djuren i affären har det bra. De köper aldrig in smådjur från grossister, förutom på beställning. Framför allt eftersom leverantören ligger i Vara.
– Det blir så långa transporter. Vi köper hellre från uppfödare i närheten där vi vet att de har växt upp i hemmiljö och är friska. De är dessutom redan vana vid att bli hanterade av barn.

Att jobba med levande djur kan betyda att man får sig ett bett.
Ida Hjelm har blivit biten flera gånger när hon hjälpt hussar och mattar att prova ut koppel, täcken och selar på bångstyriga vovvar.
– De flesta ägare brukar varna. Jag har inte blivit allvarligt skadad, men ett tjuvnyp då och då får man räkna med, säger hon.
 
I andra änden av butiken ligger hundtrimmet. Sophia Adrian har badat färdigt Selma och ställt upp henne på bordet framför den kraftiga hårblåsen. Under badet har hon masserat pälsen så att hårstråna lättare ska släppa och rummet fylls av virvlande svart hår.
Sophia Adrian har hörselskydd och det har Selma också. Fönen pressar ut allt vatten ur hennes tjocka lager av päls. Det är ett skonsammare sätt än att rycka eller borsta bort pälsen och gör förhoppningsvis att Selmas matte inte behöver dammsuga upp så mycket hår framöver.
Sophia Adrian är anställd som hundfrisör men hon jobbar även ute i butiken när hon inte har några kunder. Hon klipper, fönar och badar hundar av alla raser och storlekar. Själv föredrar hon dock korthåriga hundar och berättar om sina två egna som ligger och vilar i personalrummet, en Australian kelpie och en Lancashire heeler.
– Jag gillar inte att hålla på med pälsvård hemma. Det har jag nog av i jobbet, säger hon och skrattar medan hon sopar upp mängderna av svart ludd som Selma lämnat efter sig.

Hemma har hon lämnat hästarna, katterna och kaninerna. Snart kommer gården också att befolkas av får.
Hon säger att hon kanske skulle tjäna mer på att ha eget företag, men gillar att vara anställd.
– Jag sköter det som om det skulle vara mitt. Men om jag inte har några kunder kan jag gå ut i butiken och plocka varor och ändå få lön.

Hon jobbar hårt för att upprätthålla sitt rykte. De flesta vill ha sina hundar klippta efter rasstandarden.
– Men jag har till exempel en kund som vill att jag rakar pudeln upp på hela smalbenet, vilket är ovanligt. Jag gör det, men har sagt att hon måste berätta att hon bett om det, så att folk inte tror att jag brukar klippa så.

En kvinna kommer in i butiken och frågar om de har illgröna malar till salu. Hon har sett dem på Facebook. Robert Johansson är en av butikens fiskexperter och går direkt fram till akvarierna och börjar vända på vattenpumparna. Bakom en av dem gömmer sig en svart mal med neongula prickar. Robert Johansson har dock inga illgröna malar på lager men tipsar om en hemsida där man kan hitta fler typer.
Han har alltid gillat fiskar och reptiler.
– När jag var liten brukade jag sitta på zoo-butiken i Falun och titta på akvarierna i flera timmar i sträck. Efter ett tag började personalen prata med mig och jag fick hjälpa till. På den vägen är det, säger han.

Sabina Lindell kommer in med shiban Aja, 1,5 år. Hon ska få ett nytt utställningshalsband, en guldkedja så att hon blir extra snygg, berättar matte. Stephanie Bergstrand hjälper henne att se ut ett och den väluppfostrade hunden går fint i kopplet fram och tillbaka i butiken i sin nya kedja, som om hon redan var på utställning.

Stephanie Bergstrand började jobba här för åtta år sedan då hon gjorde praktik. Även hon älskar djur och har en hund i personalrummet, en katt och ett par koi-fiskar hemma. Hon tycker att det roligaste med jobbet är att hjälpa kunderna.
– En äldre kvinna brukar komma in med sin lilla hund som haft problem med magen och bajsade inne. Vi provade massor med olika foder och nu har vi äntligen hittat rätt. Det är jättekul när de kommer in och berättar.

Butiken har åtta anställda och de jobbar antingen mellan klockan 9 och 18 eller mellan 12 och 18 på vardagarna. På morgonen finns två personer på plats i kassan och på eftermiddagen kommer en eller två till in. De flesta anställda har själva valt att jobba deltid.
– Jag har en heltidstjänst i grunden men jobbar bara 75 procent eftersom jag har barn. De flesta andra har också barn och är nöjda med att inte jobba heltid, säger Stephanie Bergstrand.

Personalen på Djurmagazinet delar samma intressen och de umgås även på fritiden. De brukar gå ut och äta och festa tillsammans. De har också en Facebookgrupp där de skriver flitigt även efter jobbet.
– Det spelar ingen roll vem man jobbar med, det är alltid kul att gå till jobbet. Jag tror att man presterar bättre när man trivs och kunderna märker att vi har roligt, säger Ida Hjelm.

Trendspaning: Riktigt inne... eller helt ute

Ida Hjelm och Stephanie Bergstrand tipsar om trenderna just nu när det gäller sällskapsdjur:

Aktiveringsleksaker – på väg upp
Det är ofta lättare att trötta ut en hund med hjärngymnastik än långa promenader och de senaste åren har olika aktiveringsleksaker blivit populära. Till exempel träbrädor där man gömmer godis och djuret får flytta på delar för att komma åt.

Kattmynta-boll – hett
Saker som kändisar pratar om kan över en natt bli populära. När Susanne Hellman Holmström, kattbeteenderådgivare, pratade om en speciell kattmynta-leksak i SVT:s Go'kväll så kom massor av folk in och frågade efter den.

Väskhund – på väg ut
Klövjeväskor är från början gjorda för att hundar ska kunna bära sin egen mat vid till exempel fjällvandringar. De blev väldigt populära för några år sedan efter att tv-profilen Cesar Milan förordat att det är bra träning för hundar att få bära saker i väskor på ryggen. Nu har försäljningen gått ned.

Strypkoppel – på väg ut
Butiken säljer färre strypkoppel, eller kedjor som det egentligen heter. Det beror på att vgw-selarna kommit. Det står för ”Very Good Walking” och är anatomiskt utformade selar som ska hjälpa mot ryggproblem. Kopplet fästs på hundens bröst vilket gör det svårare för hunden att dra i kopplet.

Fakta

8 anställda driver butiken

Djurmagazinet i Borlänge

Butiken har funnits sedan 1988.

Drivs av en enskild ägare men ingår i kedjan Djurmagazinet som har 41 butiker i landet. Fem av Djurmagazinets butiker har hundtrim.Kedjan gick 2013 ihop med Arken Zoo och tillsammans har de över 100 butiker.

Har åtta anställda.

Lön enligt detaljhandelsavtalet.

Öppettiderna är vardagar 9.30-18, lördagar 10-15 och söndagar 11-15. De flesta anställda och ägaren jobbar ungefär varannan helg.