Sista april går bemanningsavtalet ut. Snart startar förhandlingar mellan de 14 LO-facken och arbetsgivarparten Almega Bemanningsföretagen om villkoren för 60 000 bemanningsanställda.

Mats Jansson jobbar som fast anställd i bemanningsbolaget Uniflex. Oftast är han på Brings fryslager i Stockholm. Han tycker att facket ska försöka få in samma kompensation för nationaldagen i bemanningsavtalet som finns i Handels avtal.

– Mina kollegor som är anställda direkt av Bring får en kompdag om nationaldagen ligger på en lördag. Det får inte jag eftersom jag ibland jobbar på andra ställen som har IF Metalls avtal. Hade det funnits i bemanningsavtalet hade det ju gällt överallt, säger han.

Mats Jansson skulle också gärna se en överenskommelse om att den som jobbat på en arbetsplats som bemanningsanställd får ta med sig sina Las-dagar om den får en fast anställning i bolaget. Själv har han jobbat åtta år på Uniflex och om han skulle få ett fast jobb på Bring skulle han ändå åka ut först vid en övertalighet.

– Helst vill man ju ha en fast anställning direkt i bolaget. Men då skulle jag fortsätta på samma jobb och plötsligt ha en provanställning. Det blir ett hinder som gör att många fastnar i bemanningsbolaget. Det är svårt att lösa, säger han.

Innan förhandlingarna startat är facken hemlighetsfulla.

– Det finns många problem med det avtal vi har men jag tänker inte avslöja vilka krav vi har förrän vi pratat med motparten, säger Kent Ackholt, LO:s ombudsman med ansvar för bemanningsfrågor.

De bemanningsanställda på Ica-lagret i Helsingborg har fått se ett problem med avtalet på nära håll. De är anställda av Proffice och har bildat en egen Handels-klubb med förhandlingsrätt. Men företaget vägrar förhandla med klubben eftersom det är IF Metall som är det så kallade ”administrativa förbundet”. Trots att IF Metall lämnat över rätten att förhandla till Handelsklubben vägrar arbetsgivaren.

Om det nya avtalet kan lösa problemet åretstår att se i den kommande avtalsrörelsen. Enligt Sören Söderman, ombudsman på Handels, sätter förhandlingarna igång i månadskiftet mars/april.

Fakta BEMANNINGSAVTALET

Det nuvarande avtalet som går ut 30 april

När man inte är uthyrd, men står till arbetsgivarens förfogande gäller en garantilön om 100 kronor per timme. Kvalificerade yrkesarbetare får 108 kronor i timmen. 

När man arbetar på ett kundföretag gäller att lönen beräknas på genomsnittslönen på den arbetsplatsen.

Bemanningsavtalet gäller för bemanningsanställda inom flera olika branscher och förhandlas därför gemensamt av LO-förbunden. 

Efterlysning

Jobbar du som bemanningsanställd? Vilka frågor tycker du är viktiga i ett nytt avtal?

Hör av dig till reporter Anni Alm, telefon 010-450 80 96 eller anni.alm@handelsnytt.se