Det gnisslade en del mellan ledningen och personalen i sportbutiken XXL på Hisingen ett par år efter öppnandet 2011. En anställd som haft fackliga uppdrag på tidigare jobb och hade goda kontakter med Handels i Göteborg peppade sina kolleger att starta en fackklubb.

I maj 2014 blev det verklighet. Ordförande blev Maria Zayani, som gått ”alla medlemmars kurs” och jobbat politiskt i SSU. Personal från Handels avdelning i Göteborg hjälpte klubben att komma igång, och såg till att styrelseledamöterna fick utbildning.
— När vi hade gått på kurs och lärt oss att granska scheman så gick vi hem och gjorde det. Det har lett till att folk fått rätt kontrakt och fler timmar, berättar Maria Zayani.
— Och att arbetstidslagens regler om dygnsvila följs när vi har slutat sent och ska börja tidigt, fyller Mattias Thorman i.

Klubben har också ifrågasatt företagets ensidigt beslutade lönesystem.
–Det är godtyckligt. Vi har begärt generell fördelning av årets lönepott och ett omtag till nästa år när vi har hört vad medlemmarna vill, säger Maria Zayani.

Nästa steg i den fackliga utbildningen äger rum i april och handlar om lön.
–När vi har gått den kan vi börja förhandla, säger klubbens sekreterare Rebecka Åkesson.

Efter vissa personförändringar i ledningen är relationerna mellan företaget och de anställda i dag mycket bättre. Bildandet av fackklubben har också hjälpt till.
–Det är bättre för alla om det finns en klubb som samarbetar med ledningen och ser till att regler följs, säger lagerchefen Andreas Johansson.
Rebecka Åkesson instämmer:
–Säljledarna har insett att vi har koll. De har börjat komma till oss och fråga om dygnsvila och annat.
 

Fakta:

XXL Sport och Vildmark

Grundades i Norge 2001 och etablerades i 2010 i Sverige där det i dag finns 17 butiker.

Konceptet går ut på att sälja sportartiklar till låga priser i stora varuhus.

Butiken i Bäckebol, Göteborg, öppnades 2011 och var den fjärde i Sverige.

Här jobbar omkring 40 personer. Drygt 15 är anställda på heltid.

Handels fackklubb på Bäckebol är den första inom XXL.

Fakta

Tips från nybildade klubben

Mycket få sportbutiker har egen fackklubb. Nybildade klubben på XXL i Bäckebol råder kolleger att organisera sig.

- Börja med att gå ”alla medlemmars kurs”. Kontakta sedan Handels avdelning och be om hjälp att starta klubb. Se till att ni får gå utbildningar och förhandla till er facklig tid så att ni kan sköta ert uppdrag, råder Maria Zayani.

Nybildade klubbar kan få stimulansbidrag från Handels på 10 000 kronor.

Handelsmedlemmar på arbetsplatser utan egen klubb ska tillhöra en branschklubb eller allmän klubb. På arbetsplatsen kan det då finnas fackombud eller handelsombud.