Martin Larsson och kollegan Tobias Sibelius på Willys i Falkenberg räddade livet på en kund som fick hjärtstopp.

Martin Larsson och hans kolleger på Willys i Falkenberg fick gå en kurs i hjärt- och lungräddning. Två veckor senare blev det skarpt läge när en kund föll ihop på frukt- och gröntavdelningen.

Det var en torsdag i början på april. Martin Larsson skulle börja jobba klockan två och hade precis kommit till butiken. Han stod och pratade med en kollega när han hörde att någon dunsade i marken precis intill.

– När jag tittade mot fruktavdelningen såg jag att en man hade ramlat omkull. Det händer då och då men när jag gick fram till honom såg jag att han var livlös och blå i ansiktet. Min första tanke var panik, jag ville gå därifrån. Men sen tänkte jag att vi har ju utbildat oss i det här så då var det bara att hugga i, berättar Martin Larsson.

En kund hade redan påbörjat hjärt- och lungräddning och Martin Larsson fick snabbt ta över. Han gjorde som han lärt sig – 30 hjärtkompressioner och två inblåsningar.

– Det är klart att jag var rädd. Efter någon minut kom min kollega Tobias Sibelius och tog över. Emellanåt fick vi lite liv i honom men han försvann fort igen. Jag tänkte att det är kört för han såg helt död ut.

Efter ytterligare ett par minuter kom ambulans och räddningstjänst. Tre timmar senare ringde ambulansen och berättade att den äldre mannen överlevt.

– Han hade satt sig upp i sängen i ambulansen och till och med börjat prata. Jag blev överlycklig och trodde knappt att det var sant.

Mannen som fått en hjärtinfarkt blev liggande på sjukhus i två veckor. Sedan tog han cykeln till Willys för att tack Martin och Tobias.

– Han kunde inte nog tacka för vad vi gjort. Jag är inte alls säker på att jag hade vågat göra något om jag inte precis gått utbildningen.

Martin Larsson hade gått en kurs för tolv år sedan men kom inte ihåg speciellt mycket.

– Jag tycker att man borde gå kursen varje eller vartannat år. Vi har mycket omsättning på personal och det skadar ju inte att gå ofta. Utbildningen gjorde ju verkligen nytta.

Fakta Martin Larsson

Ålder: 32 år.

Gör: Jobbar på kolonialavdelningen på Willys i Falkenberg.

Familj: Singel.

Fritid: Åka på fotboll och ishockey och vara med vänner. I hockey är det Frölunda som gäller och i fotbollen är det Hammarby. "En stockholmare som jag känt sedan jag var liten har påverkat mig mycket där."

Aktuell: Räddade livet på en kund tillsammans med en kollega och kunder.

Fakta City Gross skaffar hjärtstartare i alla butiker

Hjärtstartare och tidig hjärt- och lungräddning kan rädda liv. Därför installerar City Gross hjärtstartare i alla sina butiker, enligt ett pressmeddelande. Samtidigt utbildas personalen i hjärt- och lungräddning. City Gross är med i kampanjen ”Hjärtsäkra Sverige” på initiativ av Hjärt- och lungfonden som finanserias av Bliwa Livförsäkring och AFA försäkring.