Skillnaden är att man inom facket kallar det projektanställning. Många organisationer skulle inte överleva länge utan dem. (En projektanställning är en riktad insats under kortare period med en tydlig uppgift.)
En del butiker har slopat provanställning helt och anställer i stället på allmän visstid för att göra det enklare att kringgå kravet på fast anställning. Om någon blir besvärlig så är det ingen fara för anställningen tar ändå slut så småningom och man slipper förhandling med facket. Precis som man gör inom facket: är någon duktig får man förlängt, men inte mer än lagen säger, 24 månader under en femårsperiod.

Facket är som vilket företag som helst, de lyder under samma regler och lagar har ekonomiska mål och samma problematik som alla andra företag.

Att man använder projekt eller allmän visstid inom Handels beror på den otroliga mängd medlemmar man ska serva. Men också på att den fasta personalen inte kan tillgodose medlemmars krav på att facket ska synas. Medlemsvärvningen är också en viktig bit för där finns pengarna.

Allmän visstid eller projektanställning är samma sak i olika förpackning. Hur många har ”projektanställning” på längre tid än tre eller sex månader, och med vilket hopp går dessa till jobbet, och hur många fortsättningar får man?
Slopar man allmän visstid så kommer projektanställningarna öka och namnen på dessa ”projekt” kommer vara lika fantasifulla som vilken saga som helst.
Att slopa allmän visstid kanske är bra, men vem gynnar det egentligen?