Beslutet innebär att alla butiker i Ludvika centrum uppmanas att ha öppet klockan 10-18 på vardagar och 10-15 på lördagar. Överenskommelsen ska gälla i två år framåt. Alla köpmän var däremot inte på plats på mötet så det finns ingen garanti att det kommer att följas av alla.

Enligt Daniel Andersson, ombudsman på Handels avdelning i Borlänge, har de flesta butiker haft öppet till klockan 14 på lördagar.

– Det här kom som en nyhet för mig. Arbetsgivarna har inte förhandlat om detta med oss, men eftersom det är en schemaändring borde vi åtminstone informerats. Det är dock ingen dramatisk förändring så vi kommer inte att göra en stor grej av det, säger han.

Sussi Falk är centrumutvecklare på centrumorganisationen Unika Ludvika som höll i mötet. Hon tycker inte att facket borde ha informerats.

– De senaste åtta åren har de flesta haft öppettider till klockan 15 så det här är ingen ny grej utan redan förhandlat. Problemet är att många stänger tidigare ändå vilket gör att vi tappar kunder. Vi är nu ute och besöker de butiker som stänger klockan 14. Ska vi ha våra butiker och jobb kvar måste vi ha öppet, säger hon.

Det finns ett 40-tal butiker i Ludvika centrum med uppskattningsvis ett hundratal anställda.