Hittills har 1 500 personer skrivit under namninsamlingen för att Ica Nära Folkes Livs ska få ha öppet dygnet runt. En av dem är Mats Pärlefors som jobbar i butiken och är skyddsombud.
– Vi anställda ser det som positivt och kunderna är positiva. Det ska bli helt valfritt att jobba natt. Om ingen vill, söks ny personal till de tjänsterna. Och det ska aldrig vara något ensamarbete utan två som jobbar, säger han.

Folkes Livs har redan öppet till 23.31 alla dagar. För att ha öppet efter midnatt krävs ett undantag från lagens nattarbetsförbud. Det säger Handels nej till.
– Förutom att arbetstidslagen säger att det är förbjudet finns en säkerhetsaspekt. Risken för rån och hot ökar senare på dygnet. Och en hälsoaspekt. Kroppen är inställd på att sova nattetid. Butiken har ingen samhällsbärande funktion som vi ser det. Den kan inte jämföras med sjukhus, säger Handels ombudsman Lukas Ringqvist.

Butiken nöjde sig inte med fackets nej utan vände sig till Arbetsmiljöverket. De sa också nej. Ica tänker överklaga till förvaltningsrätten för att få igenom sin vilja. Butiken ligger i ett studentområde med många sena kunder, menar man. Ingen ska behöva jobba natt mot sin vilja, utan man tänker nyanställa till ett nattskift. Säkerhetsfrågan ser Icahandlaren inte som ett hinder.
– Skulle vi ha problem med hot och våld skulle jag inte överväga det här. Våra kunder vill detta. Många har tittat in enbart för att skriva under namnlistan, säger handlaren Fredrik Andersson.