Media Markt varslade i februari nästan alla anställda eftersom de ville ändra i deras sysselsättningsgrader, framför allt göra om heltider till deltider.

Nu vill Media Markt i Örebro att 20 personer ska få lägre sysselsättningsgrad. Där fanns elva heltider, men bara fem blir kvar. I butiken bildades en fackklubb i samband med varslet. Nya ordföranden Jonatan Tjäder har suttit med i förhandlingarna med företaget.
– Vi har förhandlat mycket och resultatet är i alla fall bättre än det första förslaget, även om jag inte skulle påstå att det är klockrent på något sätt. Alla påverkas inte, ändå påverkas hela arbetsplatsen. På något sätt tycker folk ändå att det är skönt att ha fått reda på sin tjänstgöringsgrad, säger han.

I Sundsvall drabbas två tredjedelar av personalen, 24 personer, av lägre sysselsättningsgrad. Där försvinner alla sex heltider.

Handels kommer att ogiltigförklara uppsägningarna och begära nya förhandlingar. Förbundet anser att det är ett brott mot lagen om anställningsskydd, las, att dra ner på timmar på flera personer, i stället för att säga upp de sist anställda, skriver facket i ett pressmeddelande.

Fakta

I början av februari varslade Media Markt i stort sett alla butiksanställda i landet för att kunna ändra deras anställningsgrader och scheman.
1 100 anställda på 27 varuhus berördes.

Media Markts varsel har lett till lokala förhandlingar runt om i hela landet. På flera håll har facket och företaget hittat överenskommelser. På andra håll har förhandlingarna gått till central nivå.