Riksbankchefen Stefan Ingves hade valt ut Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm när han gick och handlade för den allra första 200-kornorssedeln. Med ett stort medieuppbåd i hasorna stegade han in i butiken och valde ut ”Boken om Pippi Långstrump”.

Göran Skoglund tog emot 200-lappen och gav en krona i växel. Först i efterhand tittade han närmare på den grönaktiga sedeln med regissören Ingmar Bergman som motiv.

– Roligt att de har kulturpersoner som motiv, säger Göran Skoglund som själv har stort intresse för både litteratur och film. Meriterna som filmstatist bidrog till att han valdes ut att stå i rampljuset vid sedelpremiären.

– Jag är väl lite teaterapa. Det var kul men jag är överraskad över den stora uppmärksamheten, sa han efter att ha blivit intervjuad av en lång rad medier.

Kollegan Susanne Lestander hjälpte till att visa hur man kollar äktheten på de nya sedlarna.

– Vicka på sedeln så här. Då ser du hur filmklappan i högra hörnet skiftar färg och hur säkerhetsbandet växlar motiv.

Personalen i Akademibokhandelns största butik har fått information om hur man hanterar de nya sedlarna. Till att börja med får 200-lappar samsas med 100-lappar i kassalådorna.

– Men vi ska få nya kassor med smalare fack, så att tvåhundringen får ett eget. Jag tror inte det blir några problem, säger Susanne Lestandeer.

Den historiska första 200-lappen kommer inte i cirkuation i första taget.

– Den kanske vi ramar in.

Fakta

Tidplan för sedelbytet

1 oktober 2015: Nya sedlar: 20, 50, 200 och 1000 kr.
1 juli 2016: Gamla sedlar blir ogiltiga: 20, 50 och 1 000 kr.
1 oktober 2016: Nya sedlar: 100 och 500 kr. Nya mynt: 1, 2, 5 kr.
1 juli 2017: Gamla mynt och sedlar ogiltiga: 1, 5, 100 och 500 kr. 

Fakta

Fyra nya sedlar börjar gälla idag

Fyra nya sedlar blir giltiga i dag, 1 oktober. Men det lär dröja ett tag innan de blir riktigt vanliga i butikerna.

Nya sedlar med värdet 20, 50, 200 och 1000 kronor är giltiga betalningsmedel och kan beställas från Riksbanken av banker och värdebolag. Om någon vecka kommer 200-lappar att finnas i ett 80-tal bankomater runt om i Sverige. Först nästa år blir 200-lappen tillgänglig i de flesta bankomater.

Ett skäl till sedelbytet är att införa sedlar som är svårare att förfalska. Sedlarna har en rad säkerhetsdetaljer som ska garantera äktheten. Bland annat har alla sedelvalörer en färgskiftande bild som ändras mellan guld och grönt när man vickar på sedeln. Sedlar i valörer från 100 kronor och uppåt innehåller ett säkerhetsband som växlar motiv mellan ”KR” och en kungakrona när man vickar sedeln.

Läs mer om säkerhetsdetaljerna på Riksbankens hemsida