De senaste årens hälsotrend med fokus på ekologiskt och närproducerat har smittat av sig på brödkonsumtionen. Intresset för fullkorn och fiberrikt bröd, surdegsbröd och butiks/bageri-bakat är betydligt större nu jämfört med för några år sedan.

– Det är en del av hälsotrenden, som kan kopplas till att konsumenter vill ha mer mat som är lagad från grunden. Bakar man själv, eller köper från ett lokalt bageri, får man helt enkelt bättre koll på vad man stoppar i sig, säger Carin Blom, konsult på HUI.

Även om HUI inte tittat specifikt på brödets ekonomiska betydelse för dagligvaruhandeln märker de tydligt av en ökad betalningsvilja.

– Vi ser en större vilja hos konsumenterna att betala mer för bra bröd i dag, även om det fabriksbakade brödet säkerligen fortfarande står för majoriteten av försäljningen, säger Carin Blom.