Handels samlade till ungdomskurs i slutet av oktober och 65 medlemmar under 30 år kom. Fem anställda från Ica Supermarket Simonsons i Strömsund var där. Aile Castberg har varit fackligt aktiv i butiken ett tag, och saknat fler i hennes ålder.
– Det är faktiskt mest unga som är intresserade. De som arbetat länge är mindre engagerade och ibland känns det som att en del bara väntar på att gå i pension. Det är tråkigt för att de är ju de som ska vara förebilder för oss som är nya, säger hon.
Att så många från butiken kom säger de beror på intresse, snarare än en dålig arbetsplats.
– Jag är med i facket, men har inte vetat vad jag betalat till. När Aile berättade om kursen tyckte jag att det kan vara bra att åka, säger arbetskompisen Ludwig Faxén.
   
Aile är den enda av dem som har heltid. Tre av de andra har så få timmar att de sätter sin lit till att bli inringda. Några tar pass i Ica Nära-butiken uppför backen som ägs av samma handlare. Jennie Wennerberg önskar att framförhållningen var lite bättre.
– En gång ringde de och frågade om jag kunde komma som nu direkt. Jag kommer efter jag duschat sa jag, och det gick de med på. Samtidigt förstår jag att det är svårt för butiken då folk för det mesta sjukanmäler sig samma morgon, säger hon.

Towa Wolgers har tre jobb för att få livet att gå ihop. På Ica, ett hotell och på en städfirma. Ju sämre trygghet på jobbet, desto viktigare att vara fackligt medveten, tänker hon.
– Som timanställd tror man ofta att man inte har några rättigheter, och inte har något att säga till om. Man jobbar så sällan, lämnas utanför och får inte vara med på alla möten. Efter den här kursen känner jag mig mer delaktig och har enklare att göra skillnad. Jag kommer garanterat gå fler kurser. Det är vi unga som ska vara kvar i arbetslivet längst, säger Towa Wolgers, som lärt sig om försäkringar, kollektivavtal och lagar.
 
Många av de 65 deltagarna gick sin första fackliga kurs. De sammanfattar dag ett med att det var kul att träffa så många engagerade, nyttigt att ta del av andras erfarenheter och känna igen sig i deras problem. Men maten var dålig.
 
Dag två står workshop på schemat. De får välja mellan skolinformation, uppsökeri, politik eller ung i Handels. I december ska Handels ordna återträff för att följa upp. Kanske vill någon börja hålla fackliga skolinformationer för gymnasiet eller gå ut i butiker och värva medlemmar?
– Vi vill att ung möter ung. Det är inte lika lätt att relatera till ombudsmannen Leif, 55 år, säger Helena Forsgren från Handels i Umeå som var en av kursledarna.

Facklig fråga som engagerar?

Aile Castberg, 25 år:

Att få bort allmän visstid. Det skapar så mycket problem för folk. Både för arbetsgivare, oss fast anställda och självklart de som jobbar extra.

Towa Wolgers, 19 år:

Att det ska finnas kollektivavtal. Sen tycker jag att arbetstiderna är viktiga. Det är drygt att vi har öppet till 22. Ska man jobba de tiderna ska man ha bra betalt för det.

Ludwig Faxén, 19 år:

Ob:n. Eftersom jag inte jobbar så mycket är det nästan den jag överlever på. Om jag inte jobbar kvällar eller helger har jag knappt så jag klarar mig. Ob:n räddar mig många gånger.

Jennie Wennerberg, 24 år:

Vem som ska komma först i kön när det dyker upp extra tider? Nu finns ingen turordning, utan det är den som ringer som bestämmer vem den vill jobba med.

Fakta

Handels avdelningar i Gävle, Sundsvall och Umeå ordnade ungdomskurs för medlemmar. Alla tog sig till Sundsvall där kursen hölls i två dagar.

Syftet var att få igång ungdomsverksamheten, bland annat skolinformationer och medlemsvärvning.

De flesta deltagarna jobbade i butik, några enstaka var frisörer och lagerarbetare.