– Det slutade med en förlikning om ett belopp som bolaget får betala till Handels. Efter några vändor och diskussioner så kände vi oss nöjda. Det har varit en ganska lång tvist, säger Maria Andersson Nordström, ombudsman och regionalt skyddsombud på Handels i Luleå.

Det var förra vintern. På Pressbyrån i Luleå var det så kallt att Maria Andersson Nordström gick in som skyddsombud och förbjöd allt arbete genom ett skyddsstopp. Men butiken höll öppet ändå och de anställda fick fortsätta jobba.

Handels stämde företagaren, som är franchisetagare till Pressbyrån, i Arbetsdomstolen för brott mott skyddsstoppet. Facket krävde skadestånd på 100 000 kronor till Maria Andersson Nordström och på 150 000 kronor till facket.

– Vi hävdar fortfarande att skyddsstoppet är felaktigt utfört. Med respekt för båda parters tid och resurser har vi valt att förlikas och betala en rimlig förlikningslikvid, skriver Johan Cardell, regionchef på Reitan Convenience, franchisegivare till Pressbyrån, i ett mejl till Handelsnytt.

Enligt Pressbyrån betalar Luleåbutiken 60 000 kronor till Handels.

Fakta Skyddsstopp

Om arbetet innebär en fara för liv eller hälsa kan ett skyddsombud lägga ett skyddsstopp, vilket avbryter arbetet i avvaktan på att Arbetsmiljöverket tar ställning.