Det totala antalet butiksrån under 2015 var 816 stycken, i genomsnitt två om dagen. Det visar Brottsförebyggande rådets, BRÅ:s, preliminära statistik. Det är en ökning med 6 procent jämfört med förra året.

Krister Colde, arbetsmiljöombudsman, oroar sig för den stora ökningen av rån med skjutvapen.

– Risken är att någon skadas allvarligt eller till och med får sätta livet till. Dessutom är det en oerhörd psykisk påfrestning att bli rånad. Många som utsätts för rån blir så traumatiserade att de aldrig kan komma tillbaka till ett jobb i handeln igen, säger han i ett pressmeddelande.

Handels uppmanar politiker och polis att göra mer för att minska tillgången till vapen i samhället. Handlarna bör minska tillgången till kontanter med slutna kontantsystem eller att helt ta bort kontanter som betalningsmedel.