I morgon, onsdag, byter Handels och Svensk Handel avtalskrav inför förhandlingarna om nya kollektivavtal för butiks- och lageranställda. Handelsnytt frågade några förtroendevalda vilka krav de tycker är viktigast.

Vilken tycker du är avtalsrörelsens viktigaste fråga?

Anna Levin, 31 år, klubbordförande Ica Maxi, Löddeköpinge:

– Rätt till heltid och trygga jobb. Arbetsgivare borde inte få stapla tidsbegränsade anställningar på varandra på samma sätt som i dag. Folk borde ha rätt till trygga anställningar med det antal timmar man önskar.

Marie Nordin, 40 år, fackombud Blomsterlandet, Varberg:

– Att inte ob-tilläggen försämras. Att butikerna har långa öppettider är något vi får acceptera, men den som jobbar helger och kvällar ska ha bra ersättning.

Daniel Karakas, 31 år, klubbordförande Lindex lager, Partille:

– Vetorätten när vi förhandlar arbetstider är väldigt viktig. Den ger oss i klubben styrka att få som vi vill, annars är det väldigt ofta det går som arbetsgivaren vill. Vi har använt vetot ganska många gånger och sagt nej till nattskift och allt möjligt.

Tommy Söderfalk, 38 år, klubbordförande Icas lager, Borlänge:

– Att reglera bemanningsföretagen. Max fem procent ska få vara inhyrda tycker jag. Man ska heller inte kunna stapla visstidsanställningar på varandra, tiden till fast jobb borde sänkas. Ungdomar måste kunna ha trygghet att flytta hemifrån och skapa ett eget liv. På Icalagret har vi både bemanning och tillfälliga visstider. Jag tycker det skulle gå och anställa i stället.

Annelie Blind, 49 år, klubbordförande Coop Konsum, Jokkmokk:

– Vi vill ju alla ha olika saker. Men de flesta vill väl ha högre lön och längre semester. Jag skulle vilja ha tillbaka de två extra semesterdagarna som vi hade förut. De togs bort av någon regering på 1990-talet och jag kommer inte riktigt ihåg varför.

Johanna Rydström, 28 år, skyddsombud, Rusta, Gävle:

– Arbetsmiljön. Som skyddsombud brinner jag för att alla ska ha en bra. Jag träffar många som är sjukskrivna och jag vill att alla ska kunna må bra på jobbet.

Ali Osman Yilmaz, 53 år, klubbordförande, KF Lager, Bro:

– Anställningstryggheten. Arbetsmarknaden är under all kritik just nu. Människor jobbar länge på arbetsplatserna utan att bli en i laget. Hos oss får bemanningsföretag max utgöra 10 procent av bemanningen och 5 procent ur den egna poolen. Än så länge har de skött sig. Vetorätten är en annan viktig fråga för oss. Facket ska ha inflytande.

Sara Gunnar, 40 år, klubbordförande Ica Maxi, Oskarshamn:

– Det finns många saker. Men bland annat att man ska kunna leva på sina timmar samt att begränsa visstiden. Hälsa på jobbet, både den fysiska och den psykiska, är frågor som ligger mig varmt om hjärtat. Det hänger ihop med många saker, bland annat rotation för kassapersonal, olika typer av hjälpmedel och att bekämpa stress.

Frida Antbrink, 39 år, klubbordförande Hemköps egenägda butiker i Stockholm, jobbar själv på Hemköp i Solna:

– Min absoluta hjärtefråga som jag skulle vilja att Handels började driva är kortare arbetsvecka med långsiktigt mål på 6-timmars arbetsdag. Andra frågor jag anser viktiga är exempelvis bemanningspersonal i butik och ökat inflytande över schemaläggning.

Jenny Höök, 46 år, klubbordförande Clas Ohlson, Norrtälje:

– Att göra något åt visstidsanställningar, ”sms-anställningar”. Man ska veta att man kan leva på sin lön och därför måste man se till att man erbjuder större tjänster. I vår butik jobbar halva styrkan på 11-14% kontrakt. Det skapar en väldig stress och psykisk ohälsa. Ofta är det unga människor som kanske har sitt första jobb som får ta dessa tjänster. Ingen bra start att få i arbetslivet med andra ord.