Patrik Häggqvist

Mohamad Ismail älskar att sälja sängar. Så pass att han blev Årets säljare.

Han minns när alla fina meningar lästes upp av konferencieren på galan. Han visste att han var nominerad och satt i publiken och tänkte, skulle jag kunna vara den där personen de beskriver? Nej. Det är nog någon annan.
– Och sen hörde jag mitt namn, som en smäll bara. Jag gick upp på scen och tog mina blommor. Jag som är säljare brukar kunna prata, men just då var jag helt stum och sa bara tack. Är det verkligen sant kände jag mest.

Klockan 7.18 morgonen därpå bytte Mohamad profilbild på Facebook. Han står med blommorna och diplomet i var sin hand. Han ser stolt ut.
– Jag fick priset 19 november. Jag lever på det fortfarande.
Bara att få sitta och äta finmiddag med hela avdelningen och alla chefer när man inte hinner äta eller fika ihop på jobbet.
– Jag var nöjd bara med det.

Mohamad flydde med sin syster från Sudan på 90-talet. När han lärt sig hyfsad svenska ringde han Ikea i Sundsvall och frågade om han fick komma och presentera sig. Klockan 10 minns han, var han välkommen till personalchefen. Snabbt därefter ringde Ikea upp och sa att han fick börja. Visserligen som behovare, men han kunde ändå inte jobba så mycket när hans svenskutbildning pågick.
– 23 mars har jag jobbat där i 16 år. För mig var det biljetten till integration. Jag kunde träna språket, höra dialekter och hur olika åldrar pratar. Kunde försörja mig själv. Fick en stor familj, 200 arbetskamrater. Man mår bra av att vakna på morgonen och ha ett jobb att gå till. Man känner att man behövs och är med och betalar skatt.

Vid årsskiftet gick familjens flyttlass till Umeå. Han och frun kände att barnen har en bättre framtid där. I deras 20-årsplan tänker de att när barnen blir så gamla så att de vill plugga vidare finns det många möjligheter där.
– Jag vill inte ha min familj långt bort. De kan flytta om de vill, men inte för att de måste.

Själv har han börjat på det nya Ikeavaruhuset i staden, men är kvar på samma avdelning. På sovrum trivs han bäst.
– Sängen är något man spenderar en tredjedel av sitt liv i, och det gäller att hitta en bra kombination som passar just den personen. Under tiden pratar man om allt och får en relation till varje kund.
– Jag brukar säga att jag har roligt på heltid. När man njuter av sitt jobb och kan försörja sig på det. Då lyser man som en solros.

Fakta

Fakta MOHAMAD ISMAIL

ÅLDER: 42 år.
YRKE: Nyss slutat på Ikea i Sundsvall och börjat på Umeåvaruhuset som öppnar i februari.
FAMILJ: Fru och tre barn, yngsta 3 år, äldsta 10 år.
VILL BJUDA HEM PÅ MIDDAG: Ingvar Kamprad, Ikeas grundare. ”Jag skulle stolt visa för mina barn att här är mannen alla kan se upp till.”
AKTUELL: Utsedd till Årets säljare på Handelsfesten i Sundsvall.