– Det är förstås jättetråkigt. Personalen har varit oroliga för att något sådant här har varit på gång säger Sara Wistel, ombudsman på Handels i Trollhättan.

12 januari meddelade kläd-och inredningskedjan att de behöver statlig hjälp för att undvika konkurs, så kallad företagsrekonstruktion. I slutet av januari fick fordringsägarna – de som Indiska är skyldiga pengar – kedjans sparplan presenterad. Den fick godkänt. Även om fordringsägarna som är runt 300 inte sagt ja till hur mycket deras fodringar skrivs ner, har de godkänt att de gör det. Vilket är en stor lättnad för Indiska.
– Indiska har stora möjligheter att klara detta, säger Kent Hägglund på advokatfirman DLA Nordic och Indiskas företagsrekonstruktör.

En del i besparingsplanen är att lägga ner olönsamma butiker. Upp till 60-butiksanställda kan sägs upp. I Torp, Uddevalla, har Indiska-butiken redan stängts och fyra anställda har förlorat sina jobb. I Töckfors, Värmland, stänger butiken 11 februari. Där har fem anställda sagts upp. På ingen av orterna fanns det någon möjlighet till omplacering i annan butik.
– Det finns inga andra butiker i området, men ett företag som befinner sig i en sådan svår ekonomisk situation som Indiska har ofta inte möjlighet att omplacera, säger Eva Enström Johansson, ombudsman på Handels i Karlstad.

Även butiken i Örnsköldsvik ska stänga den 11 februari.  Tre anställda förlorar jobben. Josipa Opacak, är en av dem. Utförsäljningen har varit, så just nu är det städning av på butiken som gäller. Hon vill inte prata om indiska eftersom de blivit tillsagda att hänvisa till pressavdelningen. Men om framtiden kan hon prata.
– Jag är inte orolig. Vi kommer att få hjälp att få nytt jobb. Men allt har hänt så fort så just nu vill jag det lite lugnt, säger Josipa Opacak,

Närmaste Indiska-butik ligger 9 mil bort i Umeå. Varken Josipa Opacak, eller de andra anställda var intresserade av jobb där.
– Det är dåliga kommunikationer dit och det är långt bort. Det var ingen som nappade på jobb där. Det blir extra svårt att få ihop med familjeliv, säger Susanne Viklund, ombudsman i Sollefteå.

Alla som sagts upp får via omställningsförsäkringen hjälp att söka nytt jobb. De kommer också att vara arbetsbefriade med lön under sin uppsägningstid.

I Stockholm och Sundsvall är de fackliga förhandlingarna ännu inte avslutade. I Stockholm är det fyra butiker som ska stänga. Enligt Indiska ser man över turordningslistan – som gäller alla Stockholms butiker – och det är därför som förhandlingarna tar tid. Hur många anställda som drabbas är i dagsläget inte klart.
– Vi förhandlar fortfarande så jag kan inte säga mer i dagsläget, säger Carolina Nilsson, ombudsman i Stockholm.

Fakta

Fakta

Skulder på 122 miljoner
 

Indiska har i dag runt 122 miljoner i skulder, varav 50 miljoner till fordringsägarna. Indiska vill skriva ner skulderna till fordringsägarna med 75 procent.  Förra året gick Indiska back med 62 miljoner.