– Under ett besök i Sverige blev mamma kär. Ja, sen flyttade vi hit, säger Paola Sanchez, där hon sitter i fackklubbsrummet på Dustins lager i Rosersberg.
I Chile var Paola Sanchez en plugghäst med totalfokus och bra betyg. I Sverige blev det likadant. Snart hade hon läst i kapp och började första året på gymnasiet.
Men saker var också annorlunda. Paola hittade inte nyanserna i språket. Blev tyst. Rädd för att göra bort sig.
– Jag blev osäker och hoppade av studierna på högskolan. Främst för att jag vill hitta mig själv.

Med skippade planer på att plugga vidare började Paola på Dustins lager. Där plockade hon kunders hemelektroniksbeställningar. Först på deltid, sen på heltid. Köpte lägenhet. Fick barn.
– Shit, jag kommer bli kvar tänkte jag då, säger hon och skrattar till.
Det hände någonting, där på Dustin. För om det inte blev någonting med studierna så blev det någonting med facket. Kämpade fram kollektivavtal. Startade fackklubb. Blev ordförande och förhandlade för 100-talet anställda med arbetsgivaren.
– I dag är jag inte rädd för att göra bort mig eller ta plats.

Det Paola tycker behövs är en pin, badge, knapp – ett märke helt enkelt som kan fästas på tröjan för att visa att här finns det en facklig person att prata med. Hon tänker sig den rund, röd och med Handels symbol och texten ”Förtroendevald i facket”.
– Vi har många som jobbar visstid här. Det är svårt att nå dem. En symbol som visar att vi finns, är personer och inte bara en lapp på en anslagstavla, tror jag skulle underlätta.

Paola Sanchez tänker sig att man kan anpassa knappen efter arbetsplatsen. Ett motargument till ”knappen” hon hört är att butiksarbetsgivare inte vill att den ska konkurrera med företagsloggan. Ett annat är att alla inte vågar visa att de är med i facket.
– När vi inte hade kollektivavtal var vi lite hemliga. Att vara rädd för repressalier förstår jag, men om man är en klubb borde ju arbetsgivaren inte vara emot en knapp. Och konkurrens med företagsloggan går säkert att lösa, säger Paola.

Klubben på Dustins lager i Rosersberg kommer i alla fall att förhandla om frågan under året.

Fakta

Paola Sanchez

ÅLDER: 34 år.
JOBBAR: Dustins lager i Rosersberg, norr om Stockholm.
AKTUELL MED: Motionerar om facklig knapp på Handels kongress.
FAMILJ: Uppväxt i Lausanne, Schweiz. Flyttade till Chile 8 år gammal. 16-åriga Paola Sanchez och hennes mamma flyttade till Sverige, där hon bor i dag med mannen Martin och dotter Leonora som fyller två i mars.
INTRESSEN: Musik, Pearl Jam är favoritbandet, och att dansa samba.