Du är bland annat nominerad i kategorin Avantgarde. Vad är det för frisyr du tävlar med?

– Det är en remix av en Eritreansk bröllopsuppsättning. Flätan är ju klassisk men jag ville göra något unikt. I den kategorin har jag varit nominerad två tidigare gånger. I år är jag också nominerad i kategorin Dam. Jag har ju inte vunnit hittills. Så jag siktar på att vinna i år – och helst dubbelt upp.

Hur kom du på idén till frisyren?

– När jag stod och fixade en bruduppsättning berättade den blivande bruden att hon skulle gifta sig två gånger. Den första gången på svenskt vis och den andra på eritreanskt vis, eftersom hennes man var därifrån. När jag fick se bilden på den eritreanska håruppsättningen som bruden skulle ha blev jag störtkär.  Jag kände att det där var jag tvungen att lära mig. Jag tjatade till mig att få komma hem till bruden och träffa kvinnan som skulle göra hennes andra frisyr så att hon fick visa mig hur man gjorde.

Vad innebär avantgarde?

– Det är som att man måste uppfinna hjulet en gång till och få utlopp för sin kreativitet. Hår är ett levande material och det blir olika varje gång så man måste vara flexibel. Ibland får jag träna mycket på samma frisyr, ibland går jag mer på känsla.

Varför ville du bli frisör?

– Jag har jobbat som frisör i tio år. Man både får träffa massor med människor, och vara kreativ och jobba med händerna.

Vad är det svåraste med jobbet?

Att få tillräckligt med tid till allt jag vill göra. Jag tycker att dygnet borde ha fler timmar.

Fakta

Annie Ankervik

Ålder: 29 år.

Jobbar: På Frank Atelier i Kalmar. Hon är också frilansande hårstylist och make up-stylist.

Aktuell: Nominerad till Årets frisör i kategorierna Avantgarde och Dam.

Familj: Man.

Intressen: Jag älskar att resa. Det ska vara äventyrsresor, inte bara sola och bada. Senaste resan var att köra Highway 1 i USA.