Natten mot söndagen 14 februari började två drickakylar på Coop Extra i Hudiksvall att brinna. Butiken fick inga större brandskador, men allt sot gjorde att man fick hålla stängt.

De anställda fick ett telefonsamtal om att vara hemma söndag och måndag. De som skulle ha jobbat fick lön ändå. På tisdag var alla tillbaka igen. Butiken var stängd, men personalen hjälpte till med saneringsarbetet.
– De håller fortfarande på att torka och städa allt, så vi kommer nog ha Hudiksvalls renaste butik när vi öppnar igen. Personalen har varit igång och fått betalt hela tiden, säger Stellan Lundh, regionchef Coop Mitt.

Att jobba i en nedsotad butik, är det verkligen en hälsosam arbetsmiljö?
– De får låna ansiktsmask, skyddsoverall och handskar från saneringsföretaget. Men det har inte funnits behov. När personalen kom in på tisdagen var det bra ventilerat, säger Stellan Lundh.

Butiken är tömd på varor. Med hjälp av miljökontoret avgjorde man vad som skulle slängas. Resten försvann under en tre dagars utförsäljning. Halva priset på allt. Planen är att öppna 22 mars. Fram till dess är personalen sysselsatt bakom de stängda dörrarna med att bygga upp den nya butiken.