Solo har tolv butiker i Sverige, de flesta ligger i storstäderna. Nu stänger företaget samtliga eftersom de gått med förlust i flera år. I Stockholm finns sex butiker.

– Vi har haft inledande förhandlingar med arbetsgivaren men än så länge har det bara handlat om att butikerna ska stänga. Vi har inte många medlemmar med fast anställning. Många går på allmän visstids-kontrakt, säger Jimmy Ekman, ombudsman på Handels i Stockholm.

Solo har cirka 85 anställda och ägs av den norska Varner-concernen.

– Efter flera år med olönsam drift och fallande säljutveckling har Varner-gruppen satt igång en omfattande genomgång av verksamheten. Det samlade underskottet för Solo de tre senaste åren är närmare 30 miljoner kronor, skriver Julie Bragli Eckhardt, presskontakt på Varner-gruppen, i ett mejl.

Koncernen har även andra butikskoncept som Carlings, Dressmann, Cubus och Bikbok. Men eftersom det inte är samma bolag har de anställda ingen rätt att bli omplacerade i dessa butiker.

– Det är inget vi kan kräva men jag har tagit upp det för Solo att de bör ta vara på de anställda ändå, säger Jimmy Ekman på Handels.

Julie Bragli Eckhardt säger att de anställda självklart kan söka jobb hos koncernens andra bolag.

– Det är en trist situation och vårt viktigaste fokus är att ta hand om personalen på bästa möjliga sätt.

I Göteborg och Malmö har inte de fackliga förhandlingarna om uppsägningar startat ännu, enligt Handels lokala ombudsmän. I Göteborg finns en butik och i Malmö tre butiker. När butikerna stänger kan inte Julie Bragli Eckhardt svara på i nuläget.

– Solo i Helsingborg stänger 31 maj. Men vi tror att enskilda butiker ska kunna hålla öppet till slutet av december medan andra kommer att stänga i sommar eller i höst.

 

 

Fakta

Fakta Här ligger butikerna

Solo, Helsingborg

Solo, Emporia Malmö

Solo, Trianglen Malmö

Solo, Södra Tullgatan Malmö

Solo, Göteborg

Solo, Linköping

Solo, Nacka

Solo, Täby Centrum

Solo, Smålandsgatan Stockholm

Solo, Västermalmsgallerian Stockholm

Solo, Gallerian Stockholm

Solo, Gamla Brogatan Stockholm