Kvantumbutiken går med förlust.

– Personalen har ändå varit förstående tycker jag. Det har länge pratats om att vi har för höga personalkostnader men det är ju väldigt tråkigt när det blir så många som måste sluta. Visst känns det lite motsägelsefullt att investera samtidigt som folk sägs upp, men ska butiken kunna gå bra så är båda åtgärderna säkert nödvändiga, säger Johanna Sundqvist, handelsombud på arbetsplatsen.

Nio personer får sluta. En går i pension, en ska studera och två har återanställts på vikariat. Dessutom har ytterligare tre personer fått lov att gå ner i arbetstid.

– Det handlar inte om någon hyvling av timmar utspritt på olika personer utan de som har haft heltid och varit anställda längst har fått behålla sina tjänster, säger Andreas Hågestam, ombudsman på Handels avdelning i Sundsvall.

Alla de som blivit uppsagda och som vill ska få sommarjobb, lovar handlaren Erik Geijer.

– Det är såklart jobbigt för de individer som blivit uppsagda. Men utifrån den tuffa situation vi har så blev det så bra som kunde bli. Nu kunde vi göra detta med lite eftertanke så att det blir rätt och riktigt. Hade vi väntat riskerar vi en nedläggning, säger han.

Erik Geijer säger att han samtidigt måste investera i butiken för att stå emot konkurrenterna.

– Min bedömning är att vi de kommande åren måste investera 6-8 miljoner. Konkurrenterna vässar sig hela tiden och vi måste bli bättre för att överleva. Det handlar också om nya lagkrav på kylar och utbildning för personalen, säger han.

Johanna Sundqvist säger att många på arbetsplatsen är oroliga.

– Först oron vilka som får gå innan förhandlingarna var klara. Sen att bli uppsagd när man jobbat i flera års tid i butiken, det är tungt. Och nu får ju vi som blir kvar ett nytt schema att förhålla oss till där vi ska jobba på ett nytt effektivare sätt med färre personer, säger hon.