I måndags efter stängning bröt sig en 25-åring in på Lidl i Motala och tände eld. Sedan dess har butiken varit stängd för rökskador och all mat har fått slängas. Det är fortfarande oklart när man kan öppna igen. Det tiotalet anställda går hemma med lön.
– Jag mår bra, men det är jättetråkigt att inte ha något jobb att gå till längre. Jag har jobbat där i nio år och lagt ner extremt mycket tid och energi. Det känns som bortblåst, säger Daniel Fahlgren som jobbar på Lidlbutiken.

Om det blir en långvarig stängning kan de anställda få jobba i närliggande butiker eller gå någon vidareutbildning.
– De kommer inom några dagar få tillträde till butiken och hämta sina saker i skåpen och få se hur det ser ut, säger Louise Kallenberg, försäljningschef på Lidl.

Handels ombudsman Pia Elfwing intygar att alla anställda har rätt till lön även om de inte kan gå till jobbet. Situationen är inget de själva valt.
– Har man en anställning ska man ha lön enligt schemat, även om arbetsgivaren inte kan erbjuda arbete. Men även om inkomsten är det första man tänker på är det också en sorg för de anställda att deras butik har brunnit.