Handelsnytt besöker Hemköp Mariahallen på Södermalm i Stockholm två dagar efter att kollektivavtalet för butiksanställda blivit klart. Det är glest med kunder, men desto mer varor att packa upp.

De flesta på golvet har hört talas om det nya avtalet för butiksanställda som blev klart i söndags. De har hört på tv eller läst i tidningen. Det är framför allt löneökningen på 590 kronor i månaden de lagt på minnet.
– Jag tyckte det lät klockrent. I butiker förhandlar man normalt sett inte om lönen själv. Det är jättebra att det finns ett förbund som tar tag i det. 590 kronor är ganska mycket, säger Martin Jonzon som packar upp yoghurt.
– 590 kronor är väl okej, men man blir aldrig nöjd. Jag fattar väl att en läkare ska ha mer betalt än oss, men vi är värda varenda krona. Butiksjobb är ett slitigt jobb, säger Pia Johansson som plockar kundkorgar.
– 590 kronor är väl kanon. Det är alltid bra med mer pengar i fickan om man säger så. Jag läste om det på vårt intranät, jag visste inte ens att förhandlingar pågick, säger Johan Bjärslinde som packar upp köttfärs.

Hemköpsbutikerna i Stockholmsområdet har en gemensam fackklubb. Klubben har sitt kontor på Mariahallen och i dag lägger ordförande Frida Antbrink några timmar av sin fackliga tid där. Hennes reaktion på det färdiga avtalet är blandad. Löneökningen tycker hon ”väl är okej”, men samtidigt tycker hon att en kvinnodominerad bransch som handeln borde öka mer för att komma ikapp männens löner.
– Det bästa i avtalet tycker jag är skrivningen om att vi ska få mer inflytande över våra scheman, det är ett stort problem att få ihop jobb och fritid. Men än vet vi inte hur texten är utformad, så det beror på. Jag är också väldigt positivt till att en anställning på allmän visstid måste vara minst 14 dagar. Sen är jag väldigt nyfiken på det här med att vi kan få en fridag om vi väljer att förhandla om potten, säger hon.

Det sämsta i kollektivavtalet tycker Frida Antbrink är att perioden innan en vikarie blir fast anställd går från 24 månader till 36 månader.
– Jag ska lusläsa avtalet när jag får det i min hand. Egentligen har vi hittills fått ganska lite information.

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel har i ett utspel sagt att löneökningarna kan bli tuffa att klara av för handeln. Butikschefen på Hemköp Mariahallen Marie Wall har inte hunnit sätta sig in i avtalet och har än så länge ingen klar uppfattning.
– Det enda jag gjort är att skriva ut en tidningsartikel som jag satte upp som information på anslagstavlan, säger hon.

Fakta Nytt avtal för anställda inom detaljhandeln

Löneökningar med 590 kr/mån eller 3,55 kr/timme för heltidsanställd.
Ingångslönerna/lägstalönerna höjs med 500 kronor eller 3,01 kr/timme för de som är 18 år och äldre.
Möjlighet till lokala överenskommelser om att tillämpa annan lönemodell, om fackklubb finns. Det belönas med en fridag för de anställda.
En anställning på allmän visstid får inte vara kortare än 14 dagar.
Perioden innan en vikarie blir fast anställd går från 24 månader till 36 månader.
Handels och Svensk Handel ska i ett gemensamt projekt fram till 2020 se hur branschen kan få fler heltider, höga deltider och färre tidsbegränsade anställningar.